x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câinii te scapă de stres și te ajută să te concentrezi

Câinii te scapă de stres și te ajută să te concentrezi

de Redacția Jurnalul    |    15 Mar 2024   •   14:45
Câinii te scapă de stres și te ajută să te concentrezi
Sursa foto: Hepta

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Konkuk din Coreea de Sud a demonstrat că petrecerea timpului cu câinii are efecte benefice semnificative asupra stării mentale a oamenilor. Contribuie la relaxare și la îmbunătățirea concentrării.

30 de adulți au interacționat cu un pudel pe nume Aro timp de 3 minute. Interacțiunea a cuprins întâlnirea, plimbarea, joaca, hrănirea, îmbrățișarea, masajul și fotografierea.

Activitatea lor cerebrală a fost monitorizată cu ajutorul unor căști cu electrozi.

Cercetătorii i-au întrebat pe oameni cum s-au simțit după fiecare activitate cu Aro și toți au raportat că s-au simțit mai puțin stresați și deprimați.

"Acest studiu a demonstrat că anumite activități specifice cu câinii ar putea activa o relaxare mai puternică, stabilitatea emoțională, atenția, concentrarea și creativitatea prin facilitarea creșterii activității cerebrale", au scris autorii studiului publicat în Plos One, citați de New York Post.

Practic, plimbarea câinelui a indus o stare de relaxare. Pieptănarea blănii câinelui a îmbunătățit concentrarea, iar joaca cu câinele a produs ambele efecte: relaxare și o mai bună concentrare. Îmbrățișarea și hrănirea câinelui au îmbunătățit starea de spirit.

Acesta nu este primul studiu care arată că petrecerea timpului cu câinii este benefică pentru sănătatea mentală a oamenilor.

Un studiu din 2022 publicat în International Journal of Psychophysiology a constatat că petrecerea a doar 20 de minute alături de un animal poate reduce cortizolul, hormonul stresului, și crește oxitocina, hormonul asociat cu dragostea și stabilirea de legături.

Un alt studiu a constatat că proprietarii de câini de peste 45 de ani au cu 40 % mai puține șanse de a face demență.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: cainii stres concentrare