x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Calitatea alimentelor, gestionată de o instituţie nouă

Calitatea alimentelor, gestionată de o instituţie nouă

de Monica Cosac    |    10 Sep 2018   •   15:55
Calitatea alimentelor, gestionată de o instituţie nouă
Sursa foto: Diana Oros

O nouă instituţie subordonată Ministerului Agriculturii se va ocupa de promovarea şi implementarea unei strategii naţionale pentru produsele agroalimentare de calitate, potrivit unui proiect de lege. Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare se va ocupa atât de promovarea produselor româneşti peste hotare, cât şi de autorizarea „importului produselor ecologice din terţe ţări în UE”.

„Se înfiinţează Agenţia pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare Româneşti, instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. (…) Scopul înfiinţării Agenţiei este acela de a promova obţinerea de produse agroalimentare certificate conform unui sistem de calitate voluntară (…) şi de a asigura un marketing corespunzător acestor produse”, prevede proiectul de lege înregistrat, pe 5 septembrie, la Senat, de mai mulţi parlamentari PSD, ALDE, UDMR şi PMP.

Pe lângă elaborarea şi implementarea strategiei amintite mai sus, noua agenţie va avea, potrivit documentului, următoarele atribuţii: „elaborează şi implementează programe de marketing pentru produsele agroalimentare de calitate, asigură transferul de informaţii specifice între operatorii economici, asigură consultanţă şi asistenţă tehnică necesară producătorilor de produse agroalimentare de calitate, autorizează importul produselor ecologice din terţe ţări în UE”.

Înfiinţarea Agenţiei pentru Calitatea şi Marketingul Produselor Agroalimentare are ca obiectiv „creşterea numărului de sisteme de calitate recunoscute la nivel european pentru produsele agroalimentare româneşti şi de certificare a produselor conform sistemelor de calitate facultative instituire la nivel naţional şi European, în vederea promovării acestora”.

Calitatea şi diversitatea producţiei agricole, piscicole şi de acvacultură din România ca şi parte a UE reprezintă unul dintre punctele forte ale producătorilor agroalimentari din România şi contribuie la patrimoniul cultural şi gastronomic naţional şi European, se arată în epunerea de motive.

De asemenea, iniţiatorii afirmă că sistemele de calitate la nivelul UE sau la nivel naţional oferă consumatorilor asigurări cu privire la calitatea şi caracteristicile produselor agroalimentare.

 

Iniţiatorii proiectului legislativ susţin că  folosirea unor sisteme de calitate pentru producători poate fi benefică pentru economia rurală, România confruntându-se în ultimii ani cu un puternic deficit comercial în domeniul agroalimentar.

 

Proiectul de lege a fost depus la Senat, însă forul decizional este Camera Deputaţilor

×