x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Calvarul continua

Calvarul continua

05 Ian 2005   •   00:00

Cateva benzinarii Petrom au inceput ieri-dimineata sa distribuie roviniete, iar Guvernul a promis extinderea acestei retele. Cu toate acestea, lucrurile n-au mers mai repede, iar cozile au durat in medie doua sau trei ore.

LUCIAN FLOREA, RADU CRIVAT

AGLOMERATIE. De ieri, cozile pentru plata rovinietei au aparut langa oficiile postale, dar si la benzinariile Petrom
Dupa inspectiile ministrului Transporturilor, efectuate marti seara, sucursalele Petrom care erau trecute in harta de distributie a rovinietelor au inceput in cele din urma sa primeasca aceste autocolante. Cu toate acestea, procedura este inca greoaie, inregistrarea platii taxei dureaza la fel de mult, iar cozile n-au disparut nici pe departe. Durata medie pe care un sofer a fost nevoit sa o petreaca ieri dupa-amiaza in asteptarea rovinietei a ramas, ca si in zilele precedente, in jur de 2-3 ore. Surse din SNP Petrom sustin ca angajatii benzinariilor nu erau inca pregatiti si ca actele au sosit pe nepregatite, marti noapte, desi fusesera anuntate de mai multe zile.

ADAPTARE. Atat la ghiseele din oficiile postale, cat si la centrele amenajate in benzinariile Petrom, oamenii s-au obisnuit sa stea linistiti la coada, deja resemnati cu incetineala sistemului si cu ideea ca mai repede nu se poate. La statia din Baneasa, fiecare din cei peste zece oameni care stateau ieri la coada isi apara cu hotarare randul. Ordinea de intrare era confirmata intr-o lista organizata ad-hoc si lipita la intrarea in biroul unde "se intampla minunea". Dupa vreo doua ore de stat afara - noroc ca vremea e inca buna - ajungi sa treci de usa. Ai ocazia sa mai astepti cam 30 de minute, de data aceasta in apropierea unui calorifer. In cele din urma, ajungi la birou, in fata calculatorului, unde un angajat al Petrom iti va face actele. Cu putin noroc, daca reteaua e libera si imprimanta nu se blocheaza, in circa 10 minute obtii mult ravnita rovinieta.

PROCEDURA. Operatoarele trebuie sa raspunda si la mai multe solicitari din partea unei singure persoane

SOLUTII. Romanii au gasit insa si mijloace mai convenabile pentru a-si plati taxa de drum si pentru a evita cozile interminabile. Dupa modelul unei firme care, printr-un singur reprezentant poate face actele pentru zeci de masini, oamenii se prezinta acum la centrele pentru roviniete cu mai multe taloane decat masinile pe care le au. Daca ai un autoturism si ai mai mult timp liber, atunci poti sa ajuti un prieten, o ruda sau chiar mai multe si ii platesti si acestuia taxa. Pentru ca achizitionarea fiecarei roviniete in parte poate dura pana la zece minute, se ajunge la situatia in care o persoana ocupa chiar mai bine de o ora ghiseul. O coada aparent mica poate astfel sa te retina si jumatate de zi.

ASTEPTARE
Conducerea Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului nu a luat inca o decizie in ceea ce priveste prelungirea termenului pentru achitarea taxei de drum. "Vom lua o decizie in cursul saptamanii viitoare", a declarat ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre. Intre timp, pana la anuntarea unei hotarari oficiale, institutiile care distribuie roviniete se straduiesc sa fluidizeze procesul. Incepand de luni, 10 ianuarie, cate un reprezentant autorizat al Postei Romane va fi prezent la sediile din tara ale Uniunii Nationale a Transportatorilor Rutieri pentru a facilita eliberarea rovinietelor. Tot de luni se va extinde si reteaua subunitatilor postale abilitate sa incaseze taxa de utilizare a drumurilor nationale cu alte 81 de locatii, numarul total al acestora ajungand la 435. Se discuta si varianta prelungirii programului oficiilor postale. (Iohanna Onaca Purdea)

PROTESTUL SINDICALISTILOR
Federatia Nationala a Sindicatelor Soferilor din Romania (FNSSR) si-a declarat ieri opozitia fata de taxa de utilizare a drumurilor publice. Vicepresedintele federatiei sindicale, Marin Neagu, a declarat ca Biroul Operativ al Federatiei, intrunit la inceputul saptamanii, a hotarat sa trimita o scrisoare deschisa pe aceasta tema presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Liderul sindical a precizat ca daca noua taxa nu va fi anulata sau nu vor fi gasite solutii pentru evitarea platii duble sau chiar triple (daca se ia in calcul si taxa de pod sau de autostrada, aplicata pe unele sectoare de drum), sindicalistii vor declansa actiuni de protest.

OBLIGATIE
Rovinieta este noua taxa pe care posesorii de autoturisme, microbuze, autocare si masini de transport marfa vor trebui sa o achite pentru utilizarea retelei de drumuri nationale. Taxa platita va fi valabila un an, iar rovinieta se aplica pe partea interioara a parbrizului, in loc vizibil. In plus, soferii au obligatia sa pastreze in masina factura prin care pot face dovada ca au platit taxa de drum. In alta ordine de idei, MOL Romania a incheiat ieri cu CNADNR un contract pentru vanzarea rovinietelor prin intermediul statiilor de distributie ale firmei.

×
Subiecte în articol: observator taxa