Ramasitele feudalismului s-au facut scrum acum o suta de ani. Flacarile au parjolit Romania rurala, din nordul Moldovei pana la Dunare. Rascoala de la 1907 este poate cel mai misterios eveniment al istoriei Romaniei Moderne.
Intr-o Romanie la granita Occidentului victorian cu Rusia iobagiei preoctombriste, explozie de ura populara si represiune sangeroasa. Documentele oficiale au fost in buna masura arse din ordinul Regelui Carol l. Presa a scris putin. Martorii au murit. Marea revolta taraneasca a fost talmacita si rastalmacita ideologic de toate regimurile politice. Adevaratele cauze, efectele si amploarea miscarilor sociale, chiar si numarul victimelor sunt inca ascunse intre speculatii si minciuni.
Pentru prima data, Jurnalul National cauta, cu mijloace gazetaresti, adevarul despre Rascoala de la 1907. Pretext pentru o cercetare de intindere si adancime despre realitatile romanesti de-a lungul unui veac.
Ce s-a intamplat intr-un secol de Flamanzi?
Lupta de clasa a nascut o lume fara clase.
Romania a crescut cu un Ardeal si s-a imputinat cu o Basarabie.
Mosiile au devenit CAP-uri si apoi parloage.
Boierimii i-au luat locul bogatasi fara noblete.
Saracimea a devenit calicime fara identitate.
Taranimea a fugit la oras.
Orasul vrea in Europa.
Satul moare de batranete si nu stie ce vrea.
Politicienii nu s-au schimbat.
Incepand din ianuarie, Jurnalul National publica un serial pe care-l citesti cu sufletul la gura. Cu noi te plimbi prin tara si inapoi in istorie. Centenarii iti povestesc intamplari de la inceput de secol al XX-lea. Tinerii te intreaba cum va arata secolul al XXI-lea. Lumi suprapuse, prezent care-ti aminteste de trecut.
Ce sunt azi taranii din Flamanzi, Vlasca, Bailesti?
Dar urmasii boierilor Lahovari, Sturza, Lascar?
Cum s-au transformat arendasii in ciocoi cu Jeep?
Cum au schimbat lumea satului romanesc o rascoala, doua razboaie mondiale, nationalizarea si reimproprietarirea?
"Un secol de Flamanzi" se scrie cu ajutorul tau. Pe www.jurnalul.ro publicam povestile tale, documente, fotografii despre viata in Romania ultimului secol.