x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primăria Sectorului 1 va cumpăra Casa Petrescu, clădire inclusă în Lista monumentelor istorice

Primăria Sectorului 1 va cumpăra Casa Petrescu, clădire inclusă în Lista monumentelor istorice

de Redacția Jurnalul    |    28 Dec 2022   •   21:20
Primăria Sectorului 1 va cumpăra Casa Petrescu, clădire inclusă în Lista monumentelor istorice
Sursa foto: Facebook

Primaria Sectorului 1 a anunțat că va cumpăra Casa Petrescu, clădire situată pe Calea Griviței și inclusă în Lista monumentelor istorice. Administrația vrea să o transforme într-un centru educațional multifuncțional.

Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a anunțat că, miercuri, Consiliul Local a votat proiectul de hotărâre prin care se solicită Consiliulului General al Municipiului București împuternicirea expresă în vederea achiziționării acestui imobil și realizarea acestei investiții.

„Una din clădirile emblematice ale comunității noastre, casa Petrescu, situată pe Calea Griviței nr. 115-117 colț cu strada Berzei, inclus în Lista monumentelor istorice, va fi achiziționată de Primăria Sectorului 1 și trasformată într-un centru educațional multifuncțional”, a transmis primarul.

Clotilde Armand arată că imobilul se află în aproprierea Gării de Nord, într-o zonă ușor accesibilă, iar prin reabilitare și reconvensie poate fi transformat într-un imobil de utilitate publică.

„Ce vrem să facem cu acest imobil? Prima măsură: reabilitarea/ consolidarea, ca măsură de protejare și conservare a patrimoniului cultural-istoric. Apoi vom face aici un centru educațional multifuncțional unde copiii care au domiciliul Sectorul 1 să-și poată pună în practică abilitățile și aptitudinile, unde să-și poată transpune în mod liber și creativ pasiunile artistice, culturale, sportive, tehnico-științifice, prin crearea de ateliere tematice. Vor fi create săli de studiu și practică în parteneriat cu unitățile de învățământ de pe raza teritorială a Sectorului 1. De asemenea, vor fi realizate spații comerciale/ expoziționale în concordanță cu istoricul comercial al imobilului și al întregii zone”, mai arată Clotilde Armand.

Conform acesteia, casa a fost construită în anul 1895 de către negustorul Dimitrie Petrescu (1853-1929), fost ucenic la Casa Capșa, an în care proprietarul și-a deschis la parterul ei celebrul magazin de coloniale „La Vapor”. În timpul Primului Război Mondial, parterul clădirii a găzduit magazinul „Mercur”, apoi, în anul 1937, renumitul Magazin „Popp & Bunescu” (stofe, pânzeturi, lenjerie articole de galanterie, covoare, perdele ș.a.) și-a deschis aici o filială. După naționalizare, în perioada comunistă și la începutul anilor ’90, în această clădire a fost un magazin „Alimentara” și o circă financiară. Imobilul a fost redobândit în baza Legii 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 de moștenitorii proprietarilor inițiali. În prezent, clădirea este nefolosită și se află într-o stare deplorabilă, fiind scoasă la vânzare.

(sursa: Mediafax)

×