Poliţiştii din cadrul Biroului pentru Imigrări al Judeţului Caraş-Severin au descoperit o căsătorie de convenienţă, între o femeie din oraşul Moldova Nouă şi un albanez, fapt pentru care au refuzat prelungirea dreptului de şedere temporară în România a acestuia din urmă.
"O femeie de 28 de ani, din Moldova Nouă, a cunoscut un cetăţean albanez în vârstă de 25 de ani, căsătorindu-se cu acesta, în cursul anului 2018, în Albania. După căsătorie, străinul şi-a schimbat numele de familie, după cel al soţiei. În luna februarie 2019, bărbatul a intrat în România, în baza Regulamentului (UE) 2018/1806, fără a fi obligat să obţină viza de intrare pentru o durată a şederii de 90 de zile. Ulterior, cei doi soţi s-au prezentat la sediul Biroului pentru Imigrări al Judeţului Caraş - Severin şi au depus documentele necesare prelungirii dreptului de şedere temporară pentru cetăţeanul albanez în scop de reîntregirea familiei", se arată într-un comunicat remis, joi, AGERPRES, de către Biroului pentru Imigrări al Judeţului Caraş-Severin.
Conform procedurilor, poliţiştii de imigrări au început verificările în cadrul cărora au fost efectuate vizite la domiciliul conjugal declarat, au purtat discuţii cu persoane din anturajul acestora şi alte activităţi relevante în stabilirea situaţiei reale a căsătoriei. De asemenea, în timpul interviului aceştia au fost inconsecvenţi în declaraţiile cu privire la circumstanţele în care s-au cunoscut, timpul petrecut împreună şi a altor informaţii relevante pentru demonstrarea mariajului, concluzia poliţiştilor fiind aceea că străinul a încheiat căsătoria în scopul schimbării numelui, obţinerii unui drept şi a unui permis de şedere pe teritoriul României, pentru ca ulterior să se poată stabili într-o ţară Uniunii Europene, întrucât are interdicţie de a intra pe teritoriul spaţiului Schengen pentru comiterea unor fapte de natură penală, explică poliţiştii de la Biroul pentru Imigrări.
Ca urmare a celor constatate, cetăţeanului albanez i-a fost refuzată cererea de prelungire a dreptului de şedere temporară în România, pe numele său fiind emisă o decizie de returnare, cu obligaţia de a părăsi România în cel mult 30 de zile, se precizează în comunicat.
Poliţiştii Biroului pentru Imigrări din Caraş-Severin continuă activităţile de prevenire şi combatere a şederii ilegale a străinilor şi fac un apel către toţi cetăţenii străini de pe raza judeţului să respecte legislaţia în domeniu. Totodată, îi invită pe aceştia să contacteze Biroul de imigrări pentru orice aspect referitor la aplicarea prevederilor legale. Solicitanţii pot să utilizeze aplicaţia on-line de depunere a documentelor, la adresa www.portaligi.mai.gov.ro, pentru reducerea timpului de aşteptare la ghişeu şi eficientizarea procesului de preluare a cererilor.
AGERPRES