x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Câteva mii de persoane participă la un marș de protest față de defrișările abuzive

Câteva mii de persoane participă la un marș de protest față de defrișările abuzive

09 Mai 2015   •   17:51
Câteva mii de persoane participă la un marș de protest față de defrișările abuzive

Câteva mii de persoane, care au participat sâmbătă la mitingul de protest împotriva despăduririlor abuzive, au plecat de la Palatul Cotroceni, îndreptându-se spre Ministerul Mediului.

Acţiunea a debutat, la ora 16,00, la intrarea Charles de Gaulle din Parcul Herăstrău, manifestanţii plecând la ora 17,30 pe Bd. Aviatorilor spre Piaţa Victoriei, unde au protestat în faţa sediului Guvernului. Ulterior, s-au deplasat pe traseul: str. Buzeşti, str. Berzei, Bd. Ştirbei Vodă, Bd. Eroilor şi Bd. Eroilor Sanitari, ajungând la Palatul Cotroceni la 19,00. De aici, au plecat în marş pe Bd. Gheorghe Marinescu, Bd. Eroilor şi apoi spre Splaiul Independenţei, îndreptându-se spre Ministerul Mediului.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, invită la sediul ministerului o delegaţie a celor care protestează, sâmbătă, în Capitală pentru stoparea tăierilor ilegale din România, potrivit unei postări publicate pe pagina sa de Facebook.

'Felicitări tuturor celor care luptă astăzi pentru stoparea tăierilor ilegale şi a monopolului pe păduri! Înţeleg că ultima oprire va fi Ministerul Mediului. Eu sunt la minister, iar dacă o delegaţie a manifestanţilor doreşte să ne întâlnim, să discutăm doleanţele lor, îi aştept cu drag', scrie ministrul Mediului.

Locuitorii din 14 municipii din ţară şi românii din şase oraşe din străinătate protestează, sâmbătă, pentru oprirea despăduririlor abuzive, dar şi cu scopul ca pădurile din România să devină o prioritate naţională pentru autorităţile statului.

Conform datelor centralizate, protestele, care se vor derula sub sloganul 'Împreună putem opri masacrul pădurilor', au loc în: Bucureşti, Alba-Iulia, Baia Mare, Braşov, Cluj, Focşani, Iaşi, Ploieşti, Oradea, Sibiu, Suceava, Târgovişte, Vaslui, Constanţa (pe 10 mai va avea loc protestul 'DA parcurilor şi pădurilor, NU mall-urilor în Constanţa'), precum şi în Stockholm, Madrid, Viena, Paris, Montreal şi Londra.

În Bucureşti, în jur de 9.000 de persoane şi-au dat întâlnire la ora 16,00, la intrarea în Parcul Herăstrău din Piaţa Charles de Gaulle. Anunţul de mobilizare a fost postat pe Facebook de campania 'Uniţi Salvăm', aflată în epicentrul protestelor împotriva exploatării aurifere de la Roşia Montană şi împotriva exploatării gazelor de şist. Protestatarii aveau programate opriri la Guvern, Palatul Cotroceni şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Evenimentul organizaţiilor de mediu este susţinut şi de Federaţia Proprietarilor de Păduri, care consideră că mişcarea socială este o solidarizare la problemele sectorului forestier semnalizate de proprietarii de păduri în ultimii ani.

Pe de altă parte, platforma de campanii online de-clic.ro anunţă lansarea petiţiei "Salvează pădurea: ia drujba din mâna Holzindustrie Schweighofer!', document semnat de peste 6.000 de persoane la numai o zi de la anunţare.

Un număr de 27 de organizaţii din România şi străinătate s-au reunit pentru a susţine demersul adresat membrilor Camerei Deputaţilor, care, în săptămânile următoare, vor re-examina, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, legea de modificare a Codului Silvic.

Motivul petiţiei şi una dintre cauzele cererii de re-examinare o reprezintă limita de 30% impusă prin noul Cod Silvic oricărei companii în procesarea unei specii de arbori din România.

Joi, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Graţiela Gavrilescu, a declarat, la Galaţi, că speră ca săptămâna viitoare Codul Silvic să treacă de Camera Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis să îl promulge şi apoi 'să-şi intre în drepturi'. Oficialul a precizat că ministerul are deja pregătite normele metodologice de aplicare a Codului Silvic.

În data de 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care preşedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifică Codul Silvic, adoptând astfel propunerea legislativă în forma trimisă spre promulgare.

agerpres.ro


×