x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cazul Ionescu: justiţie rapidă, curată şi corectă. De nu, vin "scenarii negative" peste România

Cazul Ionescu: justiţie rapidă, curată şi corectă. De nu, vin "scenarii negative" peste România

de Anca Aldea    |    Violeta Fotache    |    22 Mai 2010   •   00:00

Aceasta este în esenţă principala idee transmisă, în limbaj diplomatic, de ambasadorul singaporez Anil Kumar Nayar, trimis special la Bucureşti pentru a discuta acest dosar.



Pentru a se asigura că se va face dreptate victimelor accidentului rutier de a cărui comitere este acuzat diplomatul Silviu Ionescu, fostul însărcinat cu afaceri al României la Singapore, autorităţile singaporeze şi-au trimis un emisar special în ţara noastră, în persoana ambasadorului singaporez la Bruxelles, Anil Kumar Nayar.

Flancat de directorul general în cadrul Biroului procurorului general din Singapore, Lionel Yee, şi de Hay Hung Chun, director adjunct pe probleme de drept penal internaţional în cadrul Biroului procurorului general din Singapore, ambasadorul singaporez la Bruxelles a ţinut vineri, 21 mai, la sfârşitul vizitei, o conferinţă de presă la Hotelul Intercontinental. Emisarul special s-a aflat în România pentru trei zile, timp în care, împreună cu alţi oficiali singaporezi, a avut întâlniri atât cu miniştrii români de Externe şi de Justiţie, cât şi cu o echipă de procurori ai Parchetului instanţei supreme, din care a făcut parte inclusiv procurorul de caz.

Înaltul oficial a dezvăluit că vizita a avut trei obiective. Primul, să se asigure că există deplină cooperare din partea autorităţilor române privind desfăşurarea completă, corectă şi rapidă a anchetei. Al doilea, să înţeleagă procedurile judiciare din România, sistemul nostru de drept fiind diferit de cel singaporez. Al treilea obiectiv al vizitei a fost acela de a transmite sentimentele intens negative ale populaţiei singaporeze pe care le-a generat cazul Silviu Ionescu, nu doar prin accidentul rutier ce a avut loc, dar şi prin acuzaţiile foarte grave pe care diplomatul român le-a lansat la adresa sistemului singaporez de justiţie.

În speech, obiectivele au fost tratate în ordine inversă, începutul fiind făcut cu justificarea demersului. "Am vrut să transmitem colegilor noştri de aici sentimentele puternice care au fost generate în Singapore de acest caz. Le-aş descrie ca fiind de absolută scandalizare, şi de ce sunt aşa de puternice sentimentele noastre? Pentru că evenimentele din Singapore sunt foarte tragice, legile au fost încălcate, mai multe persoane au fost rănite, iar o viaţă a fost curmată. Este de cea mai mare importanţă pentru singaporezi să se facă dreptate, iar acest caz să fie soluţionat expeditiv. Din păcate, nu a fost deloc de ajutor faptul că Silviu Ionescu, în urmă cu ceva vreme, a făcut nişte acuzaţii sălbatice, negative faţă de Singapore, făcând de asemenea nişte remarci negative faţă de sistemul de justiţie din Singapore şi faţă de instituţii", a spus el, precizând şi că fostul însărcinat român a folosit un limbaj urât.


"NU AM VENIT SĂ-I AMENINŢĂM PE ANCHETATORII ROMÂNI"
"Eu şi colegii mei nu am venit aici să ne angajăm într-o retorică cu interlocutorii români şi nici să-i ameninţăm pe anchetatorii români. Nu acesta a fost obiectivul nostru. Am venit aici în spiritul cooperării. Este foarte important pentru noi să transmitem sentimentele şi trăirile noastre către prietenii români pentru că, dacă vom avea percepţia că românii nu fac suficient de multe demersuri pentru soluţionarea acestui caz cât de repede posibil, că nu se va face dreptate, atunci cred că vom ajunge să vorbim despre scenarii cu implicaţii negative în ceea ce priveşte relaţiile bilaterale, şi aici mă refer inclusiv la Uniunea Europeană. Acesta este un scenariu pe care, cred, toată lumea ar dori să-l evite, inclusiv România şi Singapore. Dacă se va permite să se «construiască» această percepţie negativă, atunci, din nefericire şi inevitabil vom ajunge la un scenariu negativ. Ar fi cu adevărat un mare păcat ca acest scenariu să se întâmple".


"SCENARIILE NEGATIVE"

Pe post de sperietoare, în cazul în care procedurile judiciare din România nu se vor desfăşura conform aşteptărilor singaporezilor, au fost vehiculate, desigur tot în limbaj diplomatic, mai multe "scenarii negative". Fie imaginea externă îngrozitoare pe care ar căpăta-o România, nu doar pentru că Singapore are relaţii cu presa internaţională, dar şi pentru că toţi ochii colegilor ambasadori de la Bruxelles sunt aţintiţi, fie şi numai la nivel informal, asupra acestui caz ("Nu au existat discuţii formale cu UE cu privire la acest caz, în acest stadiu. Dar trebuie să spun că îmi cer detalii colegii mei din comunitatea diplomatică, din ţările membre: ce s-a întâmplat, ce-a făcut România, ce face România etc. Întreabă astfel de lucruri inclusiv diplomaţii UE din Singapore. Deci în mod clar există un interes în sânul comunităţii diplomatice a UE cu privire la acest caz."). Fie că, dacă vor fi nemulţumite de evoluţia procedurilor, autorităţile singaporeze vor cere Uniunii Europene să se implice. Fie că "relaţiile bilaterale" dintre România şi Singapore ar putea fi afectate.

"Cred că, deocamdată, în ceea ce priveşte relaţiile dintre guverne, relaţiile dintre oficiali, cred că avem o relaţie bună de cooperare pe care să o putem dezvolta. Cred că lucrăm pentru un obiectiv comun, dar (...) este foarte important să reţinem că, dacă lucrurile nu merg în direcţia în care ar trebui sau dacă oamenii simt că lucrurile nu merg aşa cum ar trebui, atunci o să începem să avem probleme. Iar una dintre aceste probleme pe care le vom avea este o percepţie foarte negativă asupra României în partea noastră de lume. Nu spun că se va întâmpla acest lucru şi nu spun nici că îmi doresc să se întâmple aşa ceva. Dar acesta va fi rezultatul, acel rezultat pe care vrem să-l evităm", a spus oficialul. Deşi ambasadorul Anil Kumar Nayar s-a străduit să ne convingă că demersul făcut în aceste zile are doar rolul de a preîntâmpina toate aceste "scenarii negative" pe care autorităţile singaporeze ar fi obligate de opinia publică să le pună în practică, şi n-avem ce-i face, trebuie să-l credem, c-aşa-i în diplomaţie, în traducere liberă mesajul transmite forţă, iar arhitectura lui trădează superioritatea pe care şi-o consideră sistemul singaporez faţă de cel român ("Nu vreau să transform acest briefing media într-un briefing despre Singapore, dar dacă vă uitaţi pe internet veţi vedea ce înseamnă sistem legal, transparenţă, să fii cea mai competitivă economie din lume; în Singapore legea protejează pe oricine, nu contează ce statut social are şi nu va fi nici un proces secret în cazul nimănui, nici măcar în cazul dr. Ionescu. Puteţi să fiţi siguri de asta. În Singapore trăiesc mulţi străini şi ei se simt protejaţi de legile noastre").

Mergând la esenţă, se decriptează părerea lor foarte proastă faţă de justiţia românească, tendinţa neplăcută de generalizare. Ne-a sunat a un fel de: "vedeţi că noi ştim că faceţi justiţie după bunul plac ori în funcţie de interese partinice şi că aveţi obiceiul să tergiversaţi cu anii anchetele şi procesele, dar, atenţie, dacă o faceţi şi în cazul Ionescu, dăm cu voi de toţi pereţii!", fără ca în fapt ambasadorul să fi rostit aceste vorbe. Desigur, discursul a fost împănat cu aprecieri pozitive la adresa oficialilor români, fie nişte profesionişti care şi-au şi anunţat intenţia de a se deplasa la Singapore pentru detalii despre acest caz, imediat ce vor fi rezolvate "unele probleme de logistică", fie "colegi buni, serioşi, profesionişti în modul de instrumentare a acestui caz". "A fost un bun schimb de opinii şi va exista un schimb de opinii şi informaţii şi în perioada următoare. (...) Ar fi mare păcat ca relaţiile bilaterale să fie afectate până când ajungem la finalul investigaţiei", a spus Anil Kumar Nayar, pe principiul una caldă, una rece, aruncând un dubiu asupra obiectivităţii anchetatorilor români.


SĂ NU PLĂTIM TOŢI PENTRU UNUL

"Dacă în mod subsecvent se va descoperi la sfârşitul procesului judiciar că Silviu Ionescu este vinovat de acuzaţiile care îi sunt aduse, cred că ar fi mare păcat ca până la acel moment relaţiile bilaterale să fie afectate în mod negativ ca urmare a acţiunilor unei singure persoane care să se răsfrângă atât de negativ asupra unei ţări cum este România".

"Cred că ceea ce este clar este că trebuie să fie făcută dreptate şi că trebuie ca ancheta din România să fie făcută expeditiv şi complet", a spus Anil Kumar Nayar. Ambasadorul a făcut şi pasul înapoi în legătură cu locul în care Silviu Ionescu, în cazul în care va fi găsit vinovat, ar trebui să-şi ispăşească pedeapsa. "Dacă nu este posibil ca sentinţa să se execute în Singapore, atunci se poate executa în România. Dar lucrul important e că trebuie făcută dreptate. Din păcate nu vă pot da mai multe detalii pentru că există o anchetă în curs." Oficialii singaporezi ne-au explicat că o infracţiune de tipul unui accident rutier similar în parte celui pentru care este acuzat Ionescu poate fi pedepsită cu maximum cinci ani de închisoare. "Condamnarea maximă pentru cazuri ca acesta este de până la cinci ani, nu e foarte diferit faţă de România. Nu este foarte diferit de legea română". Totuşi, aceştia au evitat constant să precizeze care ar putea fi pedeapsa maximă obţinută în Singapore pentru toate infracţiunile de care este acuzat diplomatul român.

Reamintim că pentru faptele comise la Singapore, Silviu Ionescu este urmărit penal şi a fost reţinut de procurorii români, apoi arestat preventiv de judecătorii noştri, la 8 mai a.c.. Chiar săptămâna trecută el a pierdut o nouă încercare de a-şi obţine eliberarea, instanţa românească menţinându-i starea de arest preventiv. Acuzaţiile aduse pentru accidentul comis în decembrie 2009 la Singapore sunt de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii. În plus, anchetatorii români au reţinut că inculpatul s-a folosit de imunitatea diplomatică pentru a părăsi Singapore şi pentru a încerca să schimbe cursul anchetei declanşate împotriva lui.

×
Subiecte în articol: observator