x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CAZUL SPIONAJ ŞI TRĂDARE/Bulgarul Zikolov a “turnat” să-şi reducă pedeapsa

CAZUL SPIONAJ ŞI TRĂDARE/Bulgarul Zikolov a “turnat” să-şi reducă pedeapsa

de Violeta Fotache    |    Petio Petkov    |    05 Mar 2009   •   00:00

După ce s-a predat autorităţilor române, Marinov Zikolov a colaborat cu anchetatorii pentru a beneficia de prevederea legală care îi poate aduce înjumătăţirea pedepsei.



Deşi ieri a ieşit pe piaţă informaţia potrivit căreia, Marinov Zikolov ar fi devenit şi agent al serviciilor secrete româneşti, şeful DIICOT Codruţ Olaru a dezminţit ieri această informaţie, totodată SRI nici nu a confirmat, dar nici nu a infirmat această informaţie. "Este o diferenţă între situaţia de a colabora cu anchetatorii pentru înjumătăţirea pedepsei, potrivit legii, şi aceea de a fi angajat pe statul de plată al unui serviciu secret românesc. Se vorbeşte că aceste informaţii s-ar afla în referatul DIICOT prin care s-a cerut arestarea preventivă a celor doi, dar acest lucru nu este adevărat!", ne-a declarat ieri după-amiază şeful DIICOT. Cetăţeanul bulgar şi-a ales ieri un avocat.

Marinov Petăr Zikolov a absolvit Universitatea Militară din Veliko Tarnovo, Facultatea de Informaţii. Potrivit agenţiei Standart News, în primii cinci ani de la absolvire a lucrat la Plovdiv, unde a fost comandant al unui grup de recunoaştere în cadrul singurului regiment de acest gen din armata bulgară, aflat în subordinea directă a Marelui Stat Major al trupelor terestre. Şi-a continuat serviciul militar la Ministerul Apărării, acum zece ani fiind numit ataşat militar în România. Zikolov este rudă cu general-colonelul în rezervă Vasil Zikolov, care a condus ani la rând Serviciul de Informaţii al Armatei. Fostul ataşat militar a avut trei firme în România. Zikolov s-a lansat în afaceri imediat după ce şi-a încheiat misiunea de ataşat militar la Bucureşti în 2005. Cu soţia din Plovdiv şi fiul student în anul II la Economie, Universitatea Bucureşti, Zikolov şi-a vândut toate proprietăţile în Bulgaria şi s-a stabilit permanent în România.

AFACERI CU DULCIURI ŞI CONSERVE
Potrivit partenerului său de afaceri, Aziz Iliaz Sadula, acum consilier municipal la Şumen, Zikolov a acordat servicii de consultanţă mai multor companii bulgare. În firma Orion Trading BG, Zikolov este partener cu Kiril Zahariev Buşev, din Vidin - arbitru de box şi membru al consiliului de conducere al Clubului de box "Vidin Donau Grup".

În compania Polinas Kom 2003, Zikolov este partener cu Petar Konstantinov Petrov, din Sofia. Cea de-a treia companie în care Zikolov participa cu numai 5% din capital este Citron International. Restul de 95% este deţinut de Aziz Iliaz Sadula, proprietar a două fabrici de conserve în Bulgaria. Partenerii săi afirmă că Zikolov a avut contacte foarte bune la Bucureşti. Ex-ataşatul militar se prezenta drept Petăr Marinov, evitând numele de familie.

×
Subiecte în articol: observator zikolov