x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cei care o puteau ajuta pe fetiţa dispărută în Retezat, cercetaţi penal

Cei care o puteau ajuta pe fetiţa dispărută în Retezat, cercetaţi penal

de Adriana Oprea-Popescu    |    28 Aug 2014   •   19:22
Cei care o puteau ajuta pe fetiţa dispărută în Retezat, cercetaţi penal

Cazul Dalianei Rădoi, fetiţa de 14 ani dispărută în Munţii Retezat, aduce o premieră în România. Procurorii au deschis un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de lăsare fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate. Sunt cercetaţi toţi aceia care ar fi putut să o ajute pe Daliana şi, din motive necunoscute, n-au făcut-o. Astfel, miercuri, 20 august, chiar în ziua dispariţiei, după ce a plecat din tabăra aflată în Poiana Pelegii, fetiţa s-a întâlnit cu câţiva muncitori, în apropierea Barajului Gura Apelor. Locul respectiv se afla la circa 20 de km depărtare de tabără. Era în jurul orelor 21:00. Daliana a întrebat care e drumul spre Haţeg, iar oamenii i-au arătat direcţia. Şi, deşi afară era întuneric, iar zona respectivă este periculoasă noaptea şi pentru un adult care cunoaşte împrejurimile, muncitorii au lăsat-o pe Daliana să plece. Singură, în întuneric, pe munte. Ea ar fi luat-o în direcţia opusă celei pe care au indicat-o ei, spun acei oameni, care adaugă şi că ei ar fi încercat, fără succes, să o convingă pe fată să rămână să înnopteze acolo.

Comite o infracţiune cel care nu încearcă să ajute un om aflat în pericol? Noul Cod Penal spune că da. Art. 203 prevede, la alin. (1), că “omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă”. Există însă şi situaţii în care neimplicarea nu e sancţionabilă, “dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa”.

Început ratat
Daliana are 14 ani şi a dispărut la 20 august dintr-o tabără organizată de un preot în Poiana Pelegii (judeţul Hunedoara). Era în jurul orelor 16:00. Când şi-a dat seama că fata lipseşte, preotul a plecat imediat în căutarea ei. Apoi, a anunţat dispariţia la punctul de salvare montană, cantonat pe perioada de vară în Poiana Pelegii. Salvamontiştii au căutat fata, la rându-le, până în jurul orelor 22:00, însă au anunţat dispariţia la 112 abia a doua zi de dimineaţă. Cel mai probabil, dacă fata e ratăcită, iar căutările ar fi fost extinse, cu mai multe forţe, încă din seara dispariţei, spre Barajul Gura Apelor, Daliana ar fi fost găsită, la timp şi în viaţă.
Joi, 21 august, operaţiunile de căutare au fost preluate de Inspectoratul de Jandarmi Judeţean “Decebal” Hunedoara. A doua zi, a fost înfiinţat “Comandamentul Operaţional sub coordonarea Instituţiei Prefectului Judeţului Hunedoara”, care coordona căutările şi, implicit, angajaţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara, Serviciul Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, Direcţia Silvică Hunedoara.

Prin lege, de organizarea căutărilor minorilor dispăruţi, indiferent de împrejurările dispariţiei lor, se ocupă doar Poliţia Română, care are atribuţii şi competenţe în acest domeniu. În cazul Dalianei, poliţiştii au ajuns la comanda operaţiunilor abia sâmbătă. La 70 de ore de la dispariţie.

Căutările continuă
Poliţiştii de la IPJ Hunedoara, împreună cu jandarmii specializaţi în acţiuni montane, salvamontişti, reprezentanţi ai ISU Hunedoara şi ai Direcţiei Silvice continuă şi acum activitatea de căutare. Efectivele implicate au fost suplimentate succesiv, iar aria de căutare extinsă, până la limita teritorială cu judeţele limitrofe. Echipele, conduse de persoane care cunosc bine zona, au căutat în zonele Poiana Pelegii, Lacul Bucura, Barajul Gura Apelor, Cabana Gura Zlata şi Cabana Rotunda, precum şi la casele de vacanţă aflate în zona Parcului Naţional Retezat.
În sprijin, au fost aduşi şi câini special antrenaţi de la Centrul Chinologic “Dr. Aurel Greblea” din Sibiu. Totodată, au fost efectuate căutări cu aparatul sonar, în Barajul Gura Apelor, iar în zonele greu accesibile s-a utilizat o dronă, pusă la dispoziţie de o echipă de voluntari.

Pe lângă operaţiunile efective de căutare, poliţiştii desfăşoară o serie de activităţi specifice investigative. Pliante cu fotografia minorei, semnalmentele şi descrierea obiectelor de îmbrăcăminte au fost distribuite atât localnicilor, cât şi turiştilor aflaţi în zonă. În paralel, au fost efectuate verificări la unităţi sanitare, de cazare şi localuri de alimentaţie, gări, autogări, popasuri turistice, parcări rutiere, precum şi în alte locuri pretabile adăpostirii pe timp de noapte, de la locul sesizării dispariţiei până în municipiul Lupeni.
De asemenea, au fost identificate şi audiate rudele minorei, dar şi persoanele din grupul cu care se afla în excursie în momentul dispariţiei, precum şi alte persoane din cercul de cunoştinţe care ar fi putut furniza informaţii utile. Activităţile de căutare, dar şi cele investigative vor continua şi în zilele următoare.
Daliana a fost dată în urmărire la nivel naţional, dar şi în consemn la frontieră.

Aţi văzut-o?  
Daliana are 1,50-1,55 m înălţime, ochii verzi, părul şaten, tuns scurt şi ondulat.
La data dispariţiei, era îmbrăcată cu un hanorac de culoare maro, cu imprimeu de culoare portocalie, colanţi negri, pantofi sport albi. Pe cap purta un fes negru, iar asupra ei avea un rucsac, roşu şi negru, cu obiecte de îmbrăcăminte. Nu are la ea documente de identitate sau bani.
Ca semn particular, prezintă o aluniţă pe obrazul drept.


×