OBSERVATOR
PNA a preluat de ieri ancheta privind eventualele acte de coruptie care ar reiesi din
stenogramele PSD. Mai multe ONG-uri, printre care si doua care au fost conduse de Renate Weber si Monica Macovei, au denuntat eventuale fapte penale.
Procurorii Parchetului National Anticoruptie au de ieri o misiune delicata, aceea de a ancheta eventuale fapte penale care ar reiesi din stenogramele PSD. Mai multe asociatii si ONG-uri au depus procurorilor la 24 decembrie un denunt privind eventuale fapte de coruptie. Doua din aceste asociatii erau conduse chiar de actualul ministru al Justitiei, Monica Macovei, si de actualul consilier al presedintelui Basescu, Renate Weber.
ANDREEA TUDORICA
|
|
INCOMPATIBILI. Consilierul prezidential Renate Weber si ministrul Justitiei Monica Macovei (dreapta) s-au plans la Parchet |
Denuntul formulat printre altii de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (al carei presedinte a fost Monica Macovei), Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro-Democratia, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia pentru o Societate Deschisa (al carei presedinte a fost Renate Weber), Grupul pentru Dialog Social si Societatea Academica din Romania a fost inregistrat in luna decembrie a anului trecut la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Procurorii au intocmit astfel in 4 ianuarie dosarul penal cu nr. 5/P/2005.
LIPSA DE REACTIE. Ministrul Justitiei, Monica Macovei, a afirmat marti, in cadrul unei conferinte de presa, ca atunci cand reprezenta societatea civila a simtit o lipsa de reactie din partea conducerii Ministerului Public in ceea ce priveste plangerile penale adresate institutiei de organizatii neguvernamentale. In opinia ministrului, Parchetul ar fi trebuit sa se sesizeze din oficiu atunci cand mass-media sau societatea civila semnalau nereguli, pentru ca orice act se bucura de prezumtia de adevar. In cadrul aceleiasi conferinte, Monica Macovei a declarat ca, inainte de a fi infiintat Parchetul National Anticoruptie (PNA), ea personal - ca reprezentant al societatii civile - s-a opus, considerand ca aceasta institutie poate fi doar o directie in cadrul Ministerului Public.
PARCHETUL. A doua zi dupa conferinta de presa, ieri, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si-a declinat competenta in favoarea PNA pentru a cerceta eventuale fapte de coruptie care ar rezulta din stenogramele PSD. In urma evaluarii continutului denuntului, potrivit dispozitiilor Codului de Procedura Penala referitoarte la verificarea competentei, anchetatorii au constatat ca aspectele sesizate "pot intruni elementele constitutive ale infractiunii prevazuta de art. 13 din Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie". Acest articol de lege face referire la fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid sau intr-o formatiune politica care foloseste influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, aceasta pedepsindu-se cu inchisoarea de la un an la cinci ani.
Faptele care ar reiesi din stenograme ar putea fi cercetate de Serviciul de Anchete Speciale din cadrul PNA, intrucat se refera la inalti demnitari, cum ar fi Adrian Nastase, Rodica Stanoiu, Florin Georgescu, Serban Mihailescu si Octav Cozmanca. Dupa publicarea in presa a stenogramelor, atat liderul PSD Adrian Nastase, cat si alti membri ai partidului au negat autenticitatea acestora. Totusi, unii dintre membrii PSD au recunoscut ca o parte dintre problemele prezentate in satenograme au fost discutate in Delegatia Permanenta a partidului.
SCANDAL
|
Scandalul stenogramelor PSD a izbucnit in ultima saptamana a campaniei electorale pentru alegerile generale din 28 noiembrie. Stenograme ale unor sedinte ale conducerii PSD din 2003 au fost publicate la 22 noiembrie pe site-ul www.istorie.info si preluate a doua zi de presa centrala sub titlul "Armaghedon - Dezvaluiri din sedintele de taina ale PSD" sau "Stenogramele secrete - ce au pus la cale Nastase & colegii in sediul PSD". Cotidienele Evenimentul Zilei si Adevarul au publicat fragmente din stenogramele de la sedintele din 18 martie 2003, 29 septembrie 2003, 13 si 20 octombrie 2003, 2, 8 si 15 decembrie 2003. Ambele publicatii au sustinut ca autenticitatea stenogramelor le-a fost confirmata de mai multi protagonisti ai discutiilor din sedintele PSD. In cursul zilei de 23 noiembrie, mai multe redactii au primit stenograme ale sedintelor conducerii PSD din 12, 19, 27 ianuarie, 2, 10, 16, 26 februarie, 1, 8, 22 si 27 martie 2004, precum si alte stenograme din 2003. Liderul PSD Adrian Nastase a calificat imediat aceste stenograme drept "taieturi si facaturi de presa". "Este vorba despre o forma de campanie murdara, nu intamplatoare", a spus Nastase, apreciind ca Traian Basescu si Alianta PNL-PD sunt disperati din cauza rezultatelor sondajelor. Liderul PSD a sustinut la 23 noiembrie ca, in acea zi, de la sediul PNL, se trimit pe e-mail "alte texte, povesti". La randul sau, Ion Iliescu credea ca fostul secretar general al PSD, pedistul Cozmin Gusa, a sustras stenogramele, subliniind insa ca nu stie daca sunt reale. (G. A.)
|