x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cererea de contopire a pedepselor lui Adrian Năstase se va judeca pe data de 28 aprilie

Cererea de contopire a pedepselor lui Adrian Năstase se va judeca pe data de 28 aprilie

31 Mar 2014   •   08:16
Cererea de contopire a pedepselor lui Adrian Năstase se va judeca pe data de 28 aprilie
Sursa foto: Dan Marinescu/Intact Images
UPDATE 10:20 - Cererea de contopire a pedepselor lui Adrian Năstase pe care le-a primit în dosarele "Trofeul calităţii" şi "Zambaccian" se va judeca pe data de 28 aprilie.

Magistraţii de la Tribunalul București vor trimite o adresă către președintele Înaltei Curți prin care vor cere explicații legate de întârzierea motivării în dosarul Zambaccian.
......................................

Tribunalul Bucureşti va judeca, astăzi, cererea prin care fostul premier Adrian Năstase solicită contopirea pedepselor pe care le-a primit în dosarele 'Trofeul calităţii' şi 'Zambaccian'.

Este al treilea termen în acest proces, ultimele două fiind amânate deoarece Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) nu a motivat încă decizia prin care l-a condamnat pe Adrian Năstase la patru ani de închisoare în dosarul "Zambaccian".

Recent, Adrian Năstase a publicat pe blog un articol intitulat "Noutăţi de la Jilava", în care se întreabă de ce judecătorii de la ÎCCJ nu respectă termenul de 30 de zile din noul Cod de procedură penală pentru a motiva sentinţa din dosarul "Zambaccian".

Adrian Năstase a fost condamnat pe 6 ianuarie de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul 'Zambaccian'. De asemenea, el a fost condamnat pe 20 iunie 2012 la doi ani de închisoare în dosarul 'Trofeul calităţii', din care a efectuat opt luni de detenţie, fiind eliberat condiţionat. Prin contopirea celor două pedepse şi dacă nu se aplică un spor de pedeapsă, Adrian Năstase va putea solicita din nou eliberarea condiţionată, cel mai probabil tot după opt luni de închisoare.

În dosarul "Zambaccian", Adrian Năstase a fost acuzat că a primit de la fostul şef al ISC Irina Jianu, în perioada 2002-2004, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite în valoare de aproximativ 600.000 de euro, constând în bunuri importate din China şi contravaloarea unor lucrări efectuate la imobilele din localitatea Cornu şi Bucureşti.

În dosarul "Trofeul calităţii", Adrian Năstase a fost acuzat că în anul 2004 s-ar fi folosit de "influenţa sau autoritatea funcţiei de preşedinte al unui partid" pentru organizarea unui simpozion intitulat 'Trofeul calităţii în construcţii' cu scopul strângerii unor sume de bani destinate campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, la care urma să participe.

×