x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cetatea "arestata"

Cetatea "arestata"

de Miruna Mihalcea    |    22 Aug 2005   •   00:00
Cetatea "arestata"

Cetatea Callatis, din Mangalia, unul dintre cele mai interesante obiective turistice din tara, si-a zavorat portile. Gardul lung care-mprejmuieste zidurile antice e ferecat cu lacate masive.

Mangalia, vechea Callatida, este unul dintre putinele obiective turistice din tara care ofera spectacolul stilizarilor moderne construite pe fondul ramasitelor arhitecturii grecesti, laolalta cu cele romano-bizantine.

CURIOZITATI. Doar daca bati la portile Muzeului de arheologie si-ntrebi de cheie, ai ocazia sa ajungi la cetate. Altfel, nu poti decat sa te minunezi prin ochiurile gardului si sa treci mai departe, fara sa-ti fi lamurit vreo curiozitate. Tocmai de aceea, ne spune directoarea muzeului, e bine sa ai cu tine un ghid. Care, evident, iti e repartizat de la "tata" muzeu, in schimbul sumei de 25.000 de lei pentru adulti si 15.000 de lei pentru copii.

EXPLICATII. Mirati ca zidurile cetatii sunt inchise, am incercat sa gasim si explicatia, care parea sa nu tina doar de obligativitatea achitarii taxei de muzeu. Tatiana Odobescu, directoarea muzeului, ne-a elucidat misterul cetatii "arestate". Din cauza afluxului masiv de turisti din perioada Festivalului Callatis, a lipsei de educatie a vizitatorilor si mai ales din pricina ca organizatorii nu si-au respectat niciodata promisiunea de a instala cosuri de gunoi si in zona cetatii, imprejurimile ajungeau sa semene, vara, cu o adevarata pubela. Asa ca administratorii vestigiilor antice au apelat la un siretlic. Au pus lacate cetatii, doar "de forma", ca sa-i descurajeze pe cei neinteresati cu adevarat.

SITUL FARA TAXA. La Hotel President se afla situl arheologic romano-bizantin, unicat in Europa prin tipul de conservare. Aici problemele n-ar fi insa taxa sau lacatele, ci constructia ultramoderna ridicata in jurul vestigiilor, in conditiile in care aflam de la directoarea muzeului ca in Mangalia nu se pot ridica edificii in zone-n care se descopera ramasite arheologice valoroase.

×
Subiecte în articol: observator