x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cetăţile României dispar încet din cauza ignoranţei autorităţilor

Cetăţile României dispar încet din cauza ignoranţei autorităţilor

de Veronica Micu    |    23 Iul 2010   •   00:00
Cetăţile României dispar încet din cauza ignoranţei autorităţilor

Ruine vechi de sute de ani se scufundă încet dar sigur în anonimat, de douăzeci de ani. Cetăţile României sunt ignorate de autorităţi şi uitate de turişti. Nu există indicatoare, drumuri de acces, ghiduri turistice sau hărţi. Asta în timp ce, în alte ţări, se scot bani din orice piatră care are o poveste.



Din Costeşti pănă la Sarmizegetusa Regia sunt de parcurs vreo 19 kilometri pe ceea ce se poate numi, cu siguranţă, cel mai bombardat drum din tot judeţul Hunedoara.

Situaţia de acum este la fel cu cea de acum un veac, cănd s-au descoperit vestigiile. Fortificaţia este, de fapt, un muzeu in paragină, de care nu se mai ocupă nimeni. Eforturile pentru conservarea vestigiilor sunt aproape inexistente, totul fiind lăsat de izbelişte.

Zidurile cetăţii şi incinta sacră reprezintă tot ce se poate vedea la Sarmizegetusa. Incinta sacră este impresionantă la vedere, dar informaţii, la faţa locului, in lipsa unui ghid, nu găseşti niciunde, iar cel mai apropiat punct de informare turistică este in Costeşti.

Trei fotografii şi o pagină scrisă cu litere mărunte, cam asta înseamnă cetăţile dacice într-un ghid turistic al României. Nicio hartă, nicio indicaţie despre cum arată locul, şi nicio vorbă despre drumul acesta, care duce spre cetatea Sarmisegetuza.

Interesant este că acest drum, care duce spre cetatea Sarmisegetuza Regia, a fost recepţionat în vara anului trecut de mai marii judeţului Hunedoara. Şi a costat 78 de miliarde de lei vechi.

×
Subiecte în articol: special observator