x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Cîţu: Lupta împotriva traficului de persoane, o prioritate

Cîţu: Lupta împotriva traficului de persoane, o prioritate

18 Oct 2021   •   12:57
Cîţu: Lupta împotriva traficului de persoane, o prioritate

Lupta împotriva traficului de persoane reprezintă o prioritate pentru Guvern şi scopul este "zero toleranţă faţă de sclavia modernă", spune prim-ministrul interimar Florin Cîţu într-un mesaj transmis luni, cu ocazia Zilei Europene a Luptei împotriva Traficului de Persoane.

"Astăzi marcăm Ziua Europeană a Luptei împotriva Traficului de Persoane şi a angajamentului pe care statele Uniunii Europene l-au luat începând din 2007 pentru a preveni şi combate acest fenomen de criminalitate organizată extrem de grav. Deşi situaţia pandemică din România ocupă în prezent prim-planul agendei publice, nu trebuie să uităm faptul că fenomenul traficului de fiinţe umane există şi, în noul context, îmbracă forme de exploatare din ce în ce mai sofisticate, inclusiv prin mediul virtual. Sute de români, copii şi adulţi devin anual victime ale reţelelor de traficanţi, fiind de cele mai multe ori exploatate sexual, prin muncă sau cerşetorie. Din păcate, femeile şi copiii ocupă un loc preponderent în statisticile naţionale. Nu este prima dată când spun că lupta împotriva traficului de persoane reprezintă o prioritate pentru acest Guvern, iar această asumare a fost însoţită de acţiuni concrete, aşa cum am făcut de fiecare dată ", a mai precizat Florin Cîţu.

Premierul interimar subliniază că, în primul rând, s-a asigurat că există o coordonare solidă de la nivelul Guvernului pentru ca măsurile intersectoriale pe care le presupune adresarea acestui fenomen complex să fie implementate eficient.

"Nu trebuie să uităm faptul că este nevoie de prevenire la firul ierbii, trebuie să avem timpi de intervenţie rapidă în depistarea, prinderea şi anchetarea traficanţilor, dar şi capacitate sporită de identificare proactivă a victimelor, servicii sociale şi medicale adaptate nevoilor lor. În lumina acestor priorităţi, România are astăzi o secţie de procurori dedicată anchetării cazurilor de trafic şi o bază de date unitară la nivel naţional privind victimele traficului. Am alocat peste 13 milioane de lei pentru dotarea Poliţiei Române cu un sistem de criminalistică informatică de ultimă oră pentru depistarea infractorilor sexuali online şi crearea camerelor de ascultare a copiilor victime în toată ţara prin Programul Naţional - 'Din grijă pentru Copii'. În plus, am încurajat constant cooperarea cu partenerii din sectorul neguvernamental pentru formarea specialiştilor şi servicii de calitate acordate victimelor", mai afirmă Cîţu.

 

×
Subiecte în articol: florin citu