x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Clotilde Armand: Sectorul 1 nu mai este cel mai bogat sector din Capitală

Clotilde Armand: Sectorul 1 nu mai este cel mai bogat sector din Capitală

06 Sep 2021   •   17:56
Clotilde Armand: Sectorul 1 nu mai este cel mai bogat sector din Capitală
Sursa foto: Lucian Alecu

Primarul Clotilde Armand susține că Sectoul 1 nu mai este cel mai bogat sector din Cpitală. Ea susține că acest lucru s-a întâmplat după ce din 2021, Legea bugetului a prevăzut o schimbare a distribuției banilor din impozitul pe venit.

„Sectorul 1 nu mai este cel mai bogat sector din Capitală. Principala sursă de venit pentru administrațiile locale o reprezintă impozitul pe venit de la persoanele fizice, adică acea contribuție de 10% de pe fluturașul de salariu. De exemplu, veniturile Sectorului 1 pentru anul 2021 sunt de 1088 milioane de lei, din care 518 milioane de lei (adică jumătate) este cota din impozitul pe venit. De ce e doar o cotă din impozitul pe venit? Pentru că doar o parte din acest venit se întoarce la nivelul sectoarelor”, susține Clotilde Armand.

Conform acesteia, până la aprobarea bugetului pe anul 2021, impozitul pe venit se distribuia astfel la nivel de București: 20% se întorcea la sectorul care a generat acel impozit pe venit, 44.5% era repartizat către Primăria Municipiului București, 7% către Direcția Generală a Finanțelor Publice a Municipiului București pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor, iar 28.5% rămânea la bugetul de stat.

„Astfel, se urmărea o logică liberală prin care sectoarele care încurajează cel mai mult investitorii și firmele să creeze locuri de muncă. Ca idee, Sectorul 1 generează aproximativ 35% din impozitul pe venit la nivel de București pe când Sectorul 3 are o contribuție de doar 13%”, spune primarul.

Clotilde Armand susține că Legea bugetului pentru anul 2021 a inclus o schimbare a distribuției banilor din impozitul pe venit astfel: 50% repartizat către Primăria Municipiului București, 50% către Direcția Generală a Finanțelor Publice a Municipiului București pentru echilibrarea bugetelor locale ale sectoarelor.

„Algoritmul prevede că DGFPMB distribuie mai întâi câte 1150 lei/locuitor/an către fiecare sector, iar suma rămasă este distribuită în funcție de contribuția fiecărui sector. Astfel, sectoarele 3, 5 și 6 efectiv și-au dublat cota din impozitul pe venit”, mai spune Clotilde Armand.

Conform acesteia, Guvernul ar trebui să găsească „o cale mai corectă de alocare a acestor bani”, care să țină cont de mai multe criterii, printre care performanța economică, suprafața de întreținut, numărul de locuitori și gradul de alocare a resurselor din bugetul local pentru întreținerea și dezvoltarea școlilor, spitalelor, parcurilor, etc., de care beneficiază și locuitori din celelalte sectoare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Clotilde Armand