x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisarul Corina Crețu explică noile reguli adoptate de Comisie, menite să ajute țările cu absorbție redusă

Comisarul Corina Crețu explică noile reguli adoptate de Comisie, menite să ajute țările cu absorbție redusă

04 Mai 2015   •   17:11
Comisarul Corina Crețu explică noile reguli adoptate de Comisie, menite să ajute țările cu absorbție redusă

Prin intermediul grupului de lucru pe care l-am inițiat imediat ce am devenit comisar pentru politică regională, am conlucrat îndeaproape cu Bulgaria, Croația, Cehia, Italia, România, Slovacia, Slovenia și Ungaria pentru a le sprijini în utilizarea la maximum a fondurilor europene încă disponibile, aferente perioadei 2007-2013, în limitele reglementărilor aplicabile care cer ca aceste fonduri să fie cheltuite în cadrul unor proiecte până la sfârșitul anului 2015.

După reuniunea Consiliului European din decembrie 2014, ne-am angajat să găsim soluții care să asigure o utilizare rapidă și cât mai eficientă a fondurilor alocate în perioada de programare 2007-2013, pentru a sprijini statele membre relevante să realizeze proiecte pe termen lung în următorii ani, folosind flexibilitatea regulilor existente.

În acest scop, Comisia a adoptat astăzi o versiune revizuită a orientărilor de finalizare pentru programele de politică regională din perioada 2007-2013.

Orientările de finalizare reprezintă o decizie a Comisiei ce explică în detaliu pașii de urmat de către noi, statele membre și Comisia, în vederea finalizării programelor de politică de coeziune 2007-2013. Aceste programe utilizează fondurile europene începând din anul 2007 și până la finalul anului 2015. Apoi, până în luna martie 2017, statele membre vor trebui să depună un raport final în care să se menționeze care au fost proiectele, să fie trecute în revistă cheltuielile și să includă o declarație de finalizare ce atestă legalitatea și conformitatea acestora din urmă.
Revizuirea aliniază orientările de finalizare cu modificările de reglementare realizate de Consiliu și de Parlamentul European la sfârșitul anului 2013. Ea simplifică o serie de proceduri de finalizare în ce privește instrumentele de inginerie financiară și în termeni de "etapizare" ("phasing") – procesul de inițiere a unui proiect într-o anumită perioadă de programare și de finalizare a lui în cea următoare.

Care sunt noutățile din orientările de finalizare?

În primul rând, am adăugat o componentă de "10% flexibilitate". Aceasta permite cheltuieli cu 10% mai mari într-un program pentru o anumită prioritate, dacă ele sunt compensate cu o reducere echivalentă a celor pentru o altă prioritate din cadrul aceluiași program.

Apoi, revizuirea clarifică faptul că instrumentele de inginerie financiară vor putea continua să investească în economia reală și în anul 2016.

Finalmente, procedurile ce gestionează modul în care proiectele pot fi etapizate pentru a continua din perioada de programare 2007-2013 în cea 2014-2020 au fost simplificate și raționalizate.

Pot fi obținute rezultate deosebite prin intermediul reglementărilor existente și cu ajutorul grupului de lucru. Acesta din urmă furnizează soluții specifice de țară și pe termen scurt pentru a sprijini statele membre să accelereze absorbția fondurilor europene. Nu vom lăsa pe nimeni în urmă.

Observăm deja progrese în implementarea programelor 2007-2013. Este un semnal important ce arată că eforturile depuse produc rezultate și că suntem pe drumul cel bun.

Corina Crețu
Comisar european pentru politici regionale

×
Subiecte în articol: corina cretu