x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Scapă România de MCV? Nicolae Ciucă: "sunt foarte optimist că vom avea un raport pozitiv"

Scapă România de MCV? Nicolae Ciucă: "sunt foarte optimist că vom avea un raport pozitiv"

de Redacția Jurnalul    |    22 Noi 2022   •   14:47
Scapă România de MCV? Nicolae Ciucă: "sunt foarte optimist că vom avea un raport pozitiv"

Potrivit unor surse guvernamentale, România a îndeplinit cu succes cerințele privind legislația după care funcționează sistemul judiciar, motiv pentru care s-ar putea ridica MCV-ul pentru ţara noastră în perioada imediat următoare.

UPDATE: „Cred că va fi un semn de recunoaștere a faptului că țara noastră a făcut pași importanți și că s-a încadrat în linia statelor UE, urmând ca de aici înainte să discutăm doar de mecanismul general de verificare pe stat de drept”, spune Nicolae Ciucă despre posibilitatea ridicării MCV, potrivit Mediafax.

„Au fost demersuri conjugate la toate structurile pt a putea să ne coordonăm și cu stafful tehnic de la Comisiei și să putem prezenta toate datele necesare pentru clarificări, pentru că, până în acest moment, toate elementele care au fost în discuție și în analiză de aproape 15 ani au fost, din punctul nostru de venere, îndeplinite. Este vorba despre un examen al consolidării democrației și statului de drept în România și odată cu acest raport eu cred că va fi un semn de recunoaștere a faptului că țara noastră a făcut pași importanți și că s-a încadrat în linia statelor UE, urmând ca de aci înainte să discutăm doar de mecanismul general de verificare pe stat de drept și sunt foarte optimist că vom avea un raport pozitiv”, spune premierul Nicolae Ciucă.

El a fost întrebat despre informațiile apărută în spațiul public, potrivit cărora României îi va fi ridicat Mecanismul de Cooperare și Control.

Eurodeputatul Victor Negrescu afirmă, marți, că există posibilitatea ca în reuniunea Colegiului Comisarilor să fie înlocuit MCV cu mecanismul comun european privind justiția și statul de drept pentru România, ceea ce poate ajuta mult țara noastră în procesul de aderare la spațiul Schengen.

„Colegiul Comisarilor va discuta astăzi (marți - n.r.) despre raportul MCV. Se pare că va fi prezentată o analiză preliminară cu recomandări pozitive. Din informațiile pe care le am în acest moment, se vorbește chiar de posibilitatea de a trece de la MCV la mecanismul comun european privind justiția și statul de drept. Vom vedea concluziile finale”, notează eurodeputatul Victor Negrescu.

El afirmă că acest raport pozitiv al Comisiei Europene poate ajuta mult România în procesul de aderare la spațiul Schengen.

Mecanismul de Cooperare și Verificare a fost impus de Comisia Europeană României încă de la aderarea la Uniunea Europeană, în anul 2007.

 

Știre inițială:

Senatorul PSD Robert Cazanciuc a anunțat, după ce Comisia de la Veneția a dat undă verde pe Legile Justiției, că „pasul firesc următor” este închiderea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Acesta a explicat că după 15 ani, Mecanismul de Cooperare și Verificare din România s-ar putea închide, din moment ce Comisia de la Veneția a dat undă verde pe Legile Justiției.

Analistul Bogdan Chirieac a spus, în direct la Antena 3 CNN, că deşi se va ridica MCV-ul, justiţia din România încă mai are lucruri de rezolvat.

Surse: Comisia Europeană va ridica MCV pentru România

 

×
Subiecte în articol: Comisia Europeana mcv romania