Deşi a fost aspru criticat pentru că împinge primul termen de judecată dincolo de şase luni de la înregistrarea acţiunii, proiectul privind volumul optim de muncă va continua încă trei luni
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis joi, în plen, să continue programul privind volumul optim de muncă şi asigurarea calităţii în instanţe, deşi după analizarea evoluţiei pe primul trimestru al acestui an, programul a fost aspru criticat.
Au fost aprinse discuţiile pe marginea Raportului de monitorizare pe primul trimestru al anului 2010 a "Programului pentru stabilirea volumului optim de muncă şi asigurare a calităţii în instanţe". Mai mulţi membri CSM şi-au exprimat nemulţumirea faţă de acest program, apreciind că din cauza lui s-a ajuns în situaţia ca la anumite instanţe primul termen de judecată să fie stabilit la mai mult de şase luni de la momentul înregistrării acţiunii. Legat de această chestiune, Plenul CSM a decis să emită o recomandare către instanţe pentru ca primul termen de judecată să fie acordat într-un timp rezonabil, adică nu mai târziu de 60 de zile.
Cea mai dură intervenţie a avut-o secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Lidia Barac, care a criticat modul în care Consiliul a realizat monitorizarea programului, acuzând că nu au fost respectaţi indicatorii menţionaţi iniţial astfel încât să poată fi observat modul în care programul a contribuit la îmbunătăţirea actului de justiţie la nivelul instanţelor. "În absenţa unei evaluări concrete nu se pot trage concluzii cu privire la eficienţa Programului şi, implicit, cu privire la necesitatea continuării lui", a spus Lidia Barac. Aceasta a criticat faptul că, în raportul de evaluare, CSM a ţinut cont în mare măsură de răspunsurile oferite de la nivelul judecătoriilor, când, de fapt, ar fi trebuit să ţină seama "în special de răspunsurile oferite de tribunale, acestea fiind instanţele care au cel mai mare grad de încărcare, fapt necontestat în Raport". Lidia Barac s-a referit la aceste răspunsuri, arătând că ele pun în evidenţă "carenţele programului, efectele de blocaj al activităţii pe care acesta îl generează".
Potrivit raportului, peste 50% din judecătorii chestionaţi au spus că volumul de muncă stabilit prin acest program este prea mare.
Judecătoarea Ana Cristina Lăbuş, ca şi Alexandrina Rădulescu, au subliniat ca necesară suplimentarea posturilor de judecători, concomitantă cu ocuparea posturilor vacante din system. Judecătoarea Lăbuş a susţinut continuarea proiectului şi a precizat că revizuirea gradelor de complexitate a cauzelor ar putea fi realizată până la şedinţa următoare, această reclasificare a dosarelor după gradul de complexitate urmând să ducă la distribuirea mai echilibrată a cauzelor în instanţă.
Şi magistratul Dan Lupaşcu a luat cuvântul, explicând că nu este posibilă suplimentarea numărului de magistraţi şi că trebuie găsite soluţii pe termen mediu şi scurt, ocuparea posturilor fiind foarte greu de făcut fără să fie afectată calitatea celor care intră în sistem. De altfel, Lupaşcu a spus că nu este deloc surprins de poziţia exprimată de Ministerul Justiţiei şi a subliniat că fără susţinerea Guvernului "acest program nu are sorţi de reuşită", numai în 2009, numărul de dosare crescând cu 400.000 faţă de anul precedent.
Un alt membru CSM, judecătorul Virgil Andreieş a atras atenţia asupra faptului că în sistem există acelaşi număr de judecători ca în anul 1998, când existau 850.000 de dosare pe rol, în vreme ce astăzi volumul cauzelor a ajuns la 2,5 milioane. "Oare în Ministerul Justiţiei trebuie să facă un sondaj de opinie pentru a se arăta că există o problemă privind subdimensionarea aparatului de justiţie? Dacă da, înseamnă că Ministerul Justiţiei trăieşte pe altă planetă", a afirmat Virgil Andreieş. Recunoscând însă că creşterea numărului magistraţilor în funcţie nu poate fi făcută nici pe termen scurt, nici pe termen mediu, Andreieş a cerut ministerului soluţii care se pot aplica imediat.
Şeful CSM, Florica Bejinariu, a susţinut că Guvernul trebuie convins să aprobe ocuparea posturilor vacante din justiţie, blocate în prezent, şi să găsească o soluţie pentru reintegrarea în sistem a magistraţilor care doresc să revină. Judecătoarea Florica Bejinariu a ridicat problema atractivităţii profesiei de magistrat în contextul reducerilor bugetare. "Absolvenţii de drept se vor îndrepta către alte activităţi. Dacă în magistratură vor ajunge cei care nu se descurcă în altă parte, atunci va fi vai de actul de justiţie", a atenţionat preşedintele CSM. Un proiect privind reintegrarea magistraţilor care doresc să revină în sistemul judiciar se află deja în lucru la MJ, a anunţat Lidia Barac.