x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Consiliul Naţional de Etică: Ponta NU a plagiat. Vezi documentul

Consiliul Naţional de Etică: Ponta NU a plagiat. Vezi documentul

19 Iul 2012   •   16:25
Consiliul Naţional de Etică: Ponta NU a plagiat. Vezi documentul

Titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, al lui Victor Ponta a fost obtinut in concordanta cu legislatia in vigoare in 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei sale de doctorat nu se poate sustine, se arata in hotararea Consiliului National de Etica, data publicitatii joi.

Iata concluziile Consiliului National de Etica:

* CNECSDTI ia act de indeplinirea tuturor procedurilor legale in vigoare la data sustinerii tezei de doctorat de catre domnul Victor Ponta.

* CNECSDTI retine ca referintele bibliografice au fost mentionate preponderent la sfarsitul lucrarii.

* Prin urmare, CNECSDTI isi asuma concluziile expertilor din domeniul juridic in ceea ce priveste respectarea planului de pregatire prin doctorat, teza prin continut si elementele de contributie proprie justifica acordarea titlului de doctor.

* CNECSDTI apreciaza ca titlul de doctor in Stiinte Juridice, domeniul Drept, a fost obtinut de domnul Victor Ponta in concordanta cu legislatia in vigoare in anul 2003 si calificarea de plagiat in cadrul tezei de doctorat cu titlul "Curtea Penala Internationala" nu se poate sustine.

Decizia Consiliului a fost adoptata in urma unui raport al comisiei tehnice, alcatuita din trei experti in stiinte juridice. Conform acestui raport, teza de doctorat a primului-ministru este una originala, desi exista deficiente in ceea ce priveste trimiterile la notele bibliografice.

Pe 29 iunie, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis ca premierul Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat, a anuntat Marius Andruh, presedintele Consiliului. Forul propune Ministerului Educatiei retragerea titlului de doctor.

"Nu trebuie sa fii specialist in drept ca sa depistezi ca in lucrarea lui Victor Ponta au fost luate texte fara a fi mentionate sursele. Am solicitat Facultatii de Drept de la Universitatea Bucuresti o copie conforma cu originalul a tezei de doctorat. Am imprumutat de la Biblioteca Centrala Universitara si cartile sursa pentru teza de doctorat. Am analizat pagina cu pagina lucrarea, iar 85 de pagini din cele 307 care reprezinta partea propriu-zisa de doctorat, au fost copiate fara indicarea sursei. Teza de doctorat trebuia sa cuprinda o bibilografie clara la final de capitol sau la finalul lucrarii. Bibliografia selectiva nu este indicata pentru o teza de doctorat. Din cele 39 de referite la bibliografie, lipsea cartea profesorului Vasile Cretu, din care au fost descoperite aproximativ 40 de pagini, fara a fi mentiona sursa. Activitatea Consiliului trebuie sa fie inteleasa si disociata de orice implicare politica a oricaruia dintre noi", a spus presedintele CNATDCU, Marius Andruh.

Decizia Consiliului a fost luata prin votul celor 13 membri prezenti din totalul de 21.

In urma acestei decizii, CNATDCU a trimis Ministerului Educatiei propunerea de retragere a titlului de doctor al lui Ponta.

In schimb, Ministerul a afirmat ca doar Consiliul National de Etica este abilitat sa cerceteze cazul. Potrivit unui comunicat de presa al MECTS, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii (CNECSDTI) este un organism consultativ, la nivel national, alcatuit pe criterii de prestigiu profesional si moral din care pot face parte cadre didactice si cercetatori, avand cel putin titlul de conferentiar sau de cercetator stiintific II ori titluri echivalente obtinute in strainatate, potrivit articolului 217, alineatul 1 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.

Normele de buna conduita, abaterile de la aceste norme (inclusiv fapta de plagiat), procedura de analiza, precum si sanctiunile pentru nerespectarea acestora sunt prevazute de Legea nr. 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare, cu modificarile si completarile ulterioare.

"In concluzie, «faptele de plagiat» sunt abateri disciplinare conform Legii nr. 1/2011, Consiliul National de Etica fiind singurul organism abilitat sa le constate si sa stabileasca sanctiunile pe care ulterior le pun in aplicare, dupa caz, MECTS, CNATDCU, ANCS etc.", se arata in comunicatul Ministerului Educatiei.

×