x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Constantinescu cere redeschiderea dosarului Basescu

Constantinescu cere redeschiderea dosarului Basescu

de Carmen Vintila    |    Oana Stancu Zamfir    |    14 Dec 2005   •   00:00
Constantinescu cere redeschiderea dosarului Basescu

Fostul presedinte Emil Constantinescu a cerut ieri CNSAS sa reia investigatiile legate de colaborarea actualului sef al statului cu fosta Securitate.

Fostul presedinte Emil Constantinescu le-a prezentat ieri membrilor CNSAS copii dupa trei documente "doveditoare" ale colaborarii presedintelui Traian Basescu cu Securitatea in perioada dictaturii comuniste. "Am prezentat o cerere adresata CNSAS pentru a relua investigatiile legate de colaborarea lui Basescu cu fosta Securitate", a declarat Constantinescu. El a mai cerut CNSAS audierea unor persoane care ar putea oferi informatii despre legaturile lui Basescu cu fosta Securitate: generalul Dumitru Nicusor, colonelul Mihai Avramides Petre Roman, Adrian Severin, Bogdan Niculescu Duvaz si Victor Babiuc. Pe lista celor chemati la audieri a fost inclus si presedintele Basescu.

Reprezentantul CNSAS, Mircea Dinescu, a declarat ca membrii Colegiului "vor cantari niste lucruri pe care acum un an nu le intelegeau prea bine". El a mai spus ca, in mod normal, Basescu ar trebui rechemat la audieri. "Insa acum el este presedinte si nu stiu in ce masura vreun fost ofiter de Securitate va mai avea curajul sa vorbeasca de trecutul lui Basescu", a mai spus Dinescu.

REPLICA. "Ce stiu este ca se duce sa incalzeasca aceeasi ciorba cu aceleasi documente cu care dl Ciuvica a pierdut procesul cu mine", a raspuns ieri Basescu, aratand ca a dat explicatii la timp CNSAS. "Nu avea nimeni control unde ajung rapoartele unui comandant de nava sau cele de la Anvers catre armator. Sunt probleme care probabil in sistemul interior aveau o trimitere si catre organul de securitate a statului, probabil spun, dar de aici si pana la a vorbi de turnatori, de politie politica e cale lunga. Dar in ceea ce priveste politia politica, nu stiu daca nu cumva un asistent universitar care statea zi si noapte acasa era mult mai apropiat de ceea ce putea sa faca un om care era pe mare si a stat vreo 12 ani pe acolo si nu intr-un mediu extrem de interesant pe vremea aceea pentru Securitate", a atacat Basescu. Presedintele Colegiului CNSAS, Gheorghe Onisoru, a declarat ca nu exista un dosar al lui Basescu. "Daca sunt probe, sunt probe... daca sunt povesti...", a insistat Onisoru, declarand subiectul inchis. (Carmen Vintila, Oana Stancu)

SCHIMBARE
Emil Constantinescu a cerut lamurirea conceptului de politie politica, asa cum este el definit de articolul 5 din Legea 187/1999, respectiv toate acele structuri de Securitate create pentru instaurarea si mentinerea puterii totalitare comuniste. El a invocat si o rezolutie a PPE in a carei acceptiune si unitatile Securitatii care produceau si gestionau aportul valutar se incadreaza in structurile de securitate ca politie politica. Totodata, Constantinescu l-a dat ca exemplu pe fostul premier ungar Peter Medgyessy, care a demisionat, fiind acuzat de colaborarea cu Securitatea maghiara ca ofiter specialist in finante.

×
Subiecte în articol: basescu observator securitate