x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Copil român infectat cu virusul Zika

Copil român infectat cu virusul Zika

de Monica Cosac    |    21 Iul 2016   •   09:38
Copil român infectat cu virusul Zika
Sursa foto: a8096b40_190/Getty Images/iStockphoto

Temutul virus Zika, pentru care oamenii de ştiinţă încă nu au găsit un vaccin şi nici un tratament specific, a fost depistat din nou în ţara noastră. Este vorba de un băiat de zece ani, care nu mai locuieşte în România de doi ani, ci împreună cu familia sa, în Guyana Franceză.

Săptămâna trecută, mai exact pe 12 iulie, copilul a venit în ţară, vizită la bunici. “O zi mai târziu a manifestat următoarele simptome: febră, erupţii pe piele şi mialgii. Simptomele au dispărut în termen de 24 de ore. Pe 15 iulie s-a prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase şi Tropicale Dr. Victor Babeş din Bucureşti. Date fiind simptomele şi faptul că locuieşte într-o zonă cu transmitere activă a acestui virus, copilul a fost internat. Externarea a avut loc pe data de 18 iulie, iar familiei i-au fost făcute toate recomandările specifice în acest caz”, a transmis  Ministerul Sănătăţii. Rezultatele probelor recoltate au confirmat prezența virusului Zika, însă medicii spun că băiatul este acum în afara oricărui pericol. Direcția de Sănătate Publică (DSP) Ilfov a recomandat autorităţile locale din zona în care locuieşte familia băiatului să aplice tratamente anti-ţânţari. În România, primul caz de contaminare cu Zika a fost a anunţat de Ministerul Sănătăţii în urmă cu opt zile, la o tânără de 27 de ani care călătorise recent în Martinica. 

Ministerul Sănătății reaminteşte că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat, ci prin înţepătura ţânţarilor. Ca şi la prima pacientă, este vorba de “un caz de import”, spun reprezentanţii ministerului, iar riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României rămâne la un nivel minim.

 

 

 

×
Subiecte în articol: virus Zika