x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Covasna: 20 de unităţi şcolare fără autorizaţii sanitare de funcţionare, 56 de clădiri fără autorizaţii ISU

Covasna: 20 de unităţi şcolare fără autorizaţii sanitare de funcţionare, 56 de clădiri fără autorizaţii ISU

21 Aug 2019   •   18:25
Covasna: 20 de unităţi şcolare fără autorizaţii sanitare de funcţionare, 56 de clădiri fără autorizaţii ISU

Douăzeci de şcoli şi grădiniţe din cele 309 existente în judeţul Covasna nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare, iar 56 de clădiri din cele 400 aflate în administrarea unităţilor de învăţământ nu au autorizaţii de securitate la incendiu, a declarat miercuri şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean, Kiss Imre.

Acesta a precizat că unităţile şcolare din localităţile Vârghiş şi Micfalău nu sunt autorizate de Direcţia de Sănătate Publică, deşi sunt racordate la reţeaua centralizată de apă, deoarece aceasta nu este potabilă, iar situaţia este, oarecum, similară şi în localităţile Micloşoara şi Racoşul de Sus, unde au fost forate puţuri de apă.

Şeful Inspectoratului a precizat că problemele vor fi rezolvate prin instalarea unor filtre, dar până atunci va solicita autorităţilor locale să asigure dozatoare cu apă pentru elevi şi cadrele didactice.

Kiss Imre a menţionat, totodată, că o grădiniţă şi patru şcoli din localităţile Zăbala, Ariuşd, Vâlcele şi Hetea, în care învaţă peste 300 de elevi, nu au obţinut autorizaţii sanitare pentru că sunt dotate cu grupuri sanitare exterioare.

Potrivit acestuia, unităţile respective vor beneficia de fonduri din bugetul de stat în baza HG 363, cuprinse între 89.000 şi 135.000 de lei, pentru amenajarea unor toalete corespunzătoare.

"În concluzie, toate cele 20 de cazuri în care nu există autorizaţii sanitare au soluţii pe termen foarte scurt ori mai lung, dar vor fi rezolvate. (...) Şi în ce priveşte autorizaţiile ISU există preocupări din partea directorilor de şcoli pentru a intra în legalitate, dar lucrurile nu se pot rezolva de pe o zi pe alta", a mai spus Kiss Imre.

El a susţinut că, spre deosebire de alte judeţe, Covasna stă bine la capitolul autorizări şi că toate şcolile vor fi pregătite pentru începerea anului şcolar pe 9 septembrie, deşi timpul rămas este destul de scurt.

AGERPRES

×