Instanţa Supremă i-a acordat lui Miron Cozma doar 10.000 de euro despăgubiri, din 4 milioane cât solicitase, "spre a nu se ajunge la arbitrariu şi la îmbogăţire fără justă cauză", se arată în motivarea deciziei dispusă în martie a.c.
Instanţa a apreciat că instanţele inferioare au judecat corect şi că pentru perioada cât fostul lider al minerilor din Valea Jiului a stat în închisoare după anularea decretului de graţiere de fostul preşedinte Ion Iliescu, suma de 10.000 de euro este rezonabilă.
Reamintim că în luna martie a acestui an, magistraţii Instanţei Supreme au decis definitiv şi irevocabil să-i acorde lui Miron Cozma despăgubiri de 10.000 de euro, deşi acesta solicitate 4 milioane de euro, pentru cele 178 de zile în care ar fi stat ilegal în închisoare. Instanţa Supremă a betonat astfel verdictul dat de Tribunalul Bucureşti în aprilie 2007 şi menţinut de Curtea de Apel Bucureşti în februarie 2008.
"Instanţa de Apel a apreciat corect consecinţele vătămării şi măsura în care a fost afectată situaţia familială, profesională şi socială a reclamantului, astfel încât susţinerile recurentului (Miron Cozma n.r.) privind neluarea în considerare a unor criterii de cuantificare statuate de practica judiciară nu pot fi primite", se arată în motivarea sentinţei dată ieri publicităţii.
Magistraţii arată că problema stabilirii despăgubirilor acordate pentru daunele morlae nu se poate reduce doar la cuantificarea economică a unor drepturi şi valori nepatrimoniale cum ar fi demnitatea, onoarea şi suferinţa psihică încercată de cel care pretinde compensaţii, presupune o apreciere şi o evaluare complexă a aspectelor în care vătămările produse se exteriorizează şi pot fi astfel supuse puterii de apreciere a instanţelor de judecată.
Reamintim că fostul şef al statului, Ion Iliescu a semnat decretul de graţiere a lui Miron Cozma la 15 decembrie 2004, cu câteva zile înainte de a-i expira mandatul de preşedinte. Cozma a fost eliberat a două zi, însă Ion Iliescu s-a răzgândit revocându-şi decretul două zile mai târziu, ca urmare a reacţiei negative a societăţii civile şi a politicienilor, astfel că "Luceafărul huilei" a fost reîncarcerat.