x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Criminal in serie, extradat din Italia

Criminal in serie, extradat din Italia

13 Dec 2004   •   00:00

OBSERVATOR
Un argesean cercetat pentru ca ar fi comis cinci crime a fost ieri extradat din Italia. Suspectul fusese arestat in primavara de Carabinieri, dupa ce Politia Romana l-a dat in urmarire generala si internationala.
EDUARD PASCU, ION ALEXANDRU

LUAT LA OCHI. Ion Barbu a fost depistat intr-o comunitate de romani amplasata langa Roma
Incepand din anul 1998, cateva crime comise parca la indigo au socat opinia publica din judetul Arges. Mai multe persoane varstnice au fost gasite moarte in fantani. Veriga ce lega toate aceste crime o reprezenta faptul ca majoritatea acestora cunoscusera inainte de moarte doi barbati, Ion Barbu si Iulian Tiganila. Politistii au pus datele cap la cap si au stabilit o legatura intre cei doi si victime. Cei doi suspecti cautau persoane varstnice care nu aveau posibilitatea de a se intretine singuri. Dupa ce le convingeau pe victime ca doar ei pot avea grija de batranetile lor si se vedeau cu actele de proprietate a caselor, cei doi omorau batranii.

ASASINATE PE BANDA. Totul a fost descoperit in anul 2000, cand politistii au descoperit ca unul din asasinate (comis in noaptea de 23/24 februarie 2000) ar fi fost comis de Ion Barbu (in varsta de 45 de ani), la care ar fi participat si Iulian Tiganila (37 de ani). Acesta din urma era arestat intr-un alt caz. Informatiile politistilor culese din randul puscariasilor aratau ca Tiganila, unul dintre arestati, impreuna cu Ion Barbu l-ar fi ucis pe Ion Burcica (60 de ani). Batranul a disparut in conditii suspecte de-acasa, din comuna argeseana Ungheni. Cadavrul acestuia a fost gasit intr-o fantana parasita din localitatea argeseana Caldararu. Automat, cei doi au devenit principalii suspecti in cazurile de omor, care aveau acelasi gen de operare si aceeasi tinta: batranii. Politistii s-au canalizat pe ei si la scurt timp au inceput sa apara si rezultatele. Investigatiile au aratat ca cei doi, Barbu si Tiganila, ar fi vinovati si de disparitiile altor persoane varstnice: Ion Oprea (mai 1998), Cornel Albu (august 1998), Janea Bucoveanu (decembrie 1998) si Elena Spataru (martie 1999, al carei corp transat a fost descoperit dupa 3 ani intr-o localitate din judetul Olt).

INDICIU. Si aceasta din urma a lasat politistilor un indiciu. Elena Spataru a avut legaturi cu Iulian Tiganila, caruia femeia ii lasase casa in schimbul ingrijirii ei pana la moarte. Antecedentele penale ale suspectului au can-tarit mult in analiza facuta de politisti. Iulian Tiganila a fost condamnat in anul 1998 la patru ani de inchisoare pentru inselaciune. Acesta van-duse casa unui batran, Ion Oprea, dupa ce rudele semnalasera politiei disparitia bunicului. Oamenii legii nu puteau atunci sa dovedeasca ca Tiganila este atat cel care l-a inselat pe mos, cat si cel care l-a ucis.

In timp ce Iulian Tiganila se afla in arest din anul 2000, partenerul de "afaceri" se plimba nestingherit prin Europa. Dupa ce politistii au dovedit si participarea lui Ion Barbu alaturi de Iulian Tiganila in comiterea omorurilor, a fost dat in urmarire generala si internationala.

Primele date au aratat ca Ion Barbu parasise Romania, la 3 august 2002, la bordul unui autocar, care a avut destinatia Spania. Barbu isi cumparase bilet dus-intors. Asteptat cu bratari de politisti la data intoarcerii, 12 august 2002, Barbu le-a tras teapa oamenilor legii, el nemaifigurand pe lista pasagerilor.

MIROSUL DE SANGE. Ofiterii de legatura din Italia au luat urma prezumtivului asasin. Mirosul de sange i-a dus pe politisti intr-o comunitate de romani de langa Roma, unde oamenii legii au dat nas in nas cu Ion Barbu. Acesta locuia impreuna cu mai multi argeseni. Carabinierii l-au arestat la 17 aprilie 2004 pe Ion Barbu, in baza mandatului de arestare emis de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, la 16 octombrie 2003, sub acuzatia de omor calificat.

In cazul in care se va stabili cu certitudine ca Barbu si Tiganila sunt vinovati in toate cele cinci asasinate, pedeapsa lor va fi inchisoarea pe viata.

×
Subiecte în articol: observator barbu ion tiganila