x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator CSM cere amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă

CSM cere amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă

de Mediafax    |    23 Aug 2012   •   08:57
CSM cere amânarea intrării în vigoare a Codului de Procedură Civilă

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, intrunit joi, cere Guvernului amanarea datei de intrare in vigoare a Codului de Procedura Civila, stabilita pentru 1 septembrie, pana cand va fi asigurat necesarul de resurse umane si infrastructura cerute de aplicarea prevederilor noului cod.

Totodata, Consiliul Superior al Magistraturii propune rediscutarea, "cu toti factorii responsabili, in termeni realisti", a calendarului de implementare, astfel incat demersul sa fie "sustenabil din perspectiva necesarului de resurse umane si infrastructura cerute de aplicarea prevederile noului cod".

Consiliul Superior al Magistraturii apreciaza ca inoportuna intrarea in vigoare la 1 septembrie 2012 a noului Cod de Procedura Civila, invocand "lipsa unei finantari corespunzatoare, care sa asigure un suport eficient procesului de implementare la nivelul instantelor din Romania".

'Consiliul Superior al Magistraturii reaminteste ca Memorandumul aprobat in sedinta guvernului din data de 13 iunie 2012, referitor la Suplimentarea bugetului alocat Ministerului Justitiei pentru anul 2012 si a numarului maxim de posturi aprobat pentru aceasta institutie, in vederea implementarii noului Cod de procedura civila, asigurarea finantarii unor posturi pentru Inalta Curte de Casatie si Justitie si Consiliul Superior al Magistraturii, precum si sustinerea in dezvoltarea si adaptarea infrastructurii instantelor judecatoresti la noile cerinte determinate de impactul noilor coduri, care, in fapt, viza finantarea posturilor existente in sistem (vacante si nefinantate), nu s-a finalizat printr-o rectificare bugetara. In aceste conditii, a lipsei unei minime finantari a instantelor judecatoresti, acestea nu vor putea pune in aplicare Codul de procedura civila la data de 1 septembrie 2012", arata CSM, marti, intr-un comunicat de presa.

CSM considera ca, sub aspect legislativ, pentru ca intrarea in vigoare a Codului de Procedura Civila sa nu determine dificultati majore pentru instantele chemate sa il aplice, se impune fie amanarea de la aplicare a unora dintre prevederi, reglementarea unor situatii tranzitorii sau instituirea unor derogari in privinta unora dintre dispozitiile procedurale, fie chiar modificarea unor alte acte normative a caror aplicare determina o incarcatura importanta in activitatea unor instante.

'Avand in vedere incarcatura mare pe judecator, respectiv grefier, la nivelul instantelor de fond, apreciem ca se impune degrevarea acestora de procedura scrisa corespunzatoare caii de atac, procedura care urmeaza a se desfasura la instanta a carei hotarare se ataca. In acest sens, propunem instituirea unor norme tranzitorii care sa prevada ca in intervalul urmator (2-3 ani), procedura scrisa in ceea ce priveste caile de atac sa fie de competenta instantei de control judiciar. Aceasta masura are in vedere imprejurarea ca intr-un termen de 2-3 ani, pe rolul instantelor nu se vor mai regasi cereri care sa fie judecate in raport de prevederile actualului Cod de procedura civila. Preluarea procedurii scrise de catre instanta de control judiciar reprezinta o solutie si pentru evitarea inconvenientelor care tin de desfasurarea acesteia la instanta de fond a carei hotarare este atacata", propune CSM.

Consiliul sustine, de asemenea, necesitatea degrevarii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) de solutionarea recursurilor impotriva hotararilor privind apararea drepturilor nepatrimoniale.

"Avand insa in vedere necesitatea stringenta de degrevare a instantei supreme, care se confrunta de o lunga perioada de timp cu un volum ridicat de activitate, propunem mutarea competentei de solutionare a acestor tipuri de cauze de la tribunal la judecatorie, astfel incat competenta a solutiona recursul sa devina curtea de apel, in locul Inaltei Curti de Casatie si Justitie", potrivit propunerilor CSM.

Totodata, CSM propune modificarea legislatiei in materie electorala, in sensul arhivarii buletinelor de vot de catre alte institutii publice decat instantele, pentru eliberarea spatiilor de depozitare ale acestora.

Modificarea statutului asistentilor judiciari si alocarea posturilor corespunzatoare pentru judecatori la instantele la care acestia functioneaza, precum si schimbarea competentei teritoriale in cazul contraventiilor referitoare la neplata rovinietei la instanta de domiciliu a contravenientului, masura care, potrivit CSM, ar asigura dispersarea la nivel national a cauzelor cu acest obiect, sunt alte propuneri ale Consiliului.

Toate propunerile CSM, inclusiv cea de amanare a termenului de intrare in vigoare a Codului Civil, se regasesc intr-un document semnat de presedintele Consiliului, Alina Ghica, si trimis premierului Victor Ponta, care in prezent asigura interimatul la Justitie.

×