Sprijinul pentru întreprinderile mici şi mijlocii este sau ar trebui să fie cel mai important pas pentru ieşirea din criza economică. De această părere sunt, la unison, cetăţenii Uniunii Europene, în general, dar şi românii, în particular, potrivit rezultatelor celui mai recent Eurobarometru realizat la nivelul celor 27 de state membre.
Cercetarea arată că alegătorii europeni cu orientări politice diferite văd aproape la fel soluţiile necesare pentru depăşirea crizei.
În România, susţinerea IMM-urilor este de cea mai mare importanţă atât pentru cei cu simpatii politice de centru, cât şi pentru cei cu orientare politică de dreapta. Măsura este susţinută în proporţie de 32% de "centrişti" şi de 33% de cei mai de dreapta. În schimb, doar 25% dintre alegătorii cu preferinţe electorale de stânga pun pe primul loc sprijinul pentru IMM-uri. Această categorie consideră că măsurile anticriză cele mai importante trebuie să fie investiţiile în infrastructură (27%) şi cele în educaţie, instruire şi cercetare (26%).
Sprijinul pentru şomeri, pensionari şi persoanele cele mai sărace reprezintă măsuri considerate drept foarte importante de 21%-22% dintre respondenţii de stânga.
Pentru românii cu orientare politică de centru şi de dreapta, investiţiile în infrastructură se situează aproape la egalitate cu sprijinul acordat IMM-urilor.
La nivelul Uniunii Europene, primele trei măsuri anticriză dorite de cetăţeni sunt sprijinul pentru IMM-uri (37%), investiţiile în educaţie, instruire şi cercetare (28%) şi sprijinul pentru şomeri (24%).
"Citite prin grila stânga-dreapta, aşa cum am descris-o pentru cazul românesc, opţiunile europenilor sunt polarizate între dreapta (susţinerea mediului privat) şi stânga (sprijinirea celor în nevoie). De asemenea, se remarcă o prioritate mai redusă acordată la nivel european investiţiilor în infrastructură, cauza cea mai probabilă fiind existenţa acesteia la o calitate superioară celei cu care se confruntă cetăţenii români", indică realizatorii studiului.