x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daily Mail: Două siameze românce aşteaptă un miracol

Daily Mail: Două siameze românce aşteaptă un miracol

19 Oct 2011   •   07:26
Daily Mail: Două siameze românce aşteaptă un miracol

Anastasia si Tatiana Dogaru sunt doua gemene care s-au nascut cu craniile lipite. Partea de sus a craniului Tatianei este lipita de spatele capului Anastasiei, iar de cand s-au nascut, acum sapte ani, in Romania cele doua surori nu s-au putut privi in ochi, scrie cotidianul britanic Daily Mail.

Fetelor le place sa inoate, sa danseze si sunt fruntase la scoala. "Ma supar cand oamenii se uita lung le ele sau spun ca sunt ciudate", a declarat pentru revista Closer mama fetelor, Claudia Dogaru. "Sunt niste fetite obisnuite, dar nu au o viata usoara, pentru ca sunt lipite", a continuat femeia.

Cele doua au creiere si organe separate, dar Anastasia - cea pozitionata in fata - se bazeaza pe rinichii surorii ei. "Unii considera ca Anastasia este avantajata", mai spune doamna Dogaru, fosta asistenta. "Este mai mobila si poate sta dreapta si o mai trage dupa ea pe Tati. Dar se iubesc foarte mult".

Tatal lor, Alin, marturiseste ca asteptarea pentru o descoperire medicala care sa poata duce la separarea lor este aproape insuportabila, scrie cotodianul britanic, citat de Agerpres. "Este chinuitor", declara preotul roman este 36 de ani.

"Fetele sunt tot mai unite si lucrurile devin tot mai grele. Separarea este o sabie cu doua taisuri. Le va schimba vietile, dar poate si sa le puna capat".

Cuplul roman, care mai are o fiica mai mare, Maria, s-a mutat din Italia in SUA, unde siamezele au fost supuse unui tratament medical.

In 2007, o echipa de la Spitalul pentru copii Rainbow, din Cleveland, a incercat sa le separe, dar a stabilit ca procedura este prea riscanta.

Dr. Kenneth Salyer, fondator al World Craniofacial Foundation (Fundatia internationala pentru chirurgie craniofaciala), a explicat ca s-a decis ca este mai bine pentru fetite sa ramana asa. Familiei i s-a spus sa astepte pana cand tensiunea fetelor se va echilibra, intrucat tensiunea Anei este prea scazuta, iar a surorii sale Tati prea mare.

Totusi, ultimele teste indica o tendinta de egalizare a tensiunii, iar o echipa de specialisti din Chicago cauta noi modalitati de a face miracolul - separarea celor doua surori. Cum insa deocamdata nu exista tehnici avansate pentru a izola in deplina siguranta sistemele vasculare ale siamezelor, familia lor isi pune toate sperantele intr-o descoperire in domeniu.

"De cand s-au nascut am visat sa le daruim vieti separate. Dar putem face asta doar daca medicii gasesc o modalitate care sa le dea sanse rezonabile sa supravietuiasca operatiei. Avem o noua raza de speranta, dar trebuie sa vina cineva cu o propunere pe care sa o putem accepta. Toate operatiile au un anumit nivel de risc si acceptam acest lucru. Dar avem nevoie de sanse de supravietuire mai mari. Daca raman impreuna, nu stim cat mai au. Multi siamezi nu trec de 11 ani", spune Claudia.

"Deocamdata, traim fiecare zi. Fetele iubesc viata. Au terminat primele clasa anul trecut si le place sa inoate", mai povesteste mama siamezelor.

×