x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dan Voiculescu se explica

Dan Voiculescu se explica

10 Feb 2006   •   00:00
Domnule Marius Tuca,

Intrucat in Jurnalul National de la 7 februarie a.c. a aparut un articol, semnat Ion Cristoiu, in care se fac unele referiri si aprecieri nepotrivite la adresa mea, in numele deontologiei jurnalistice va rog sa aveti amabilitatea de a publica urmatorul drept la replica.

Am citit cu enorma surpriza, in ziarul al carui proprietar sunt, un articol-somatie la adresa mea, semnat de dl Ion Cristoiu si intitulat "Asteptam ca Dan Voiculescu sa se explice". Marturisesc ca in primul moment am avut o reactie de indignare.

In secunda doi insa am simtit nevoia sa felicit echipa ziarului pentru aceasta surpriza: in fond, ei n-au facut altceva decat sa indeplineasca propria mea dispozitie, de a exersa cea mai stricta autonomie editoriala. Canalele mele media nu cunosc cenzura, nu mi-am impus prezenta personala in nici unul din ziarele, radiourile sau televiziunile mele si cred ca aceasta politica de obiectivitate explica printre altele locul fruntas pe care il ocupa acestea in ierarhiile de valoare din domeniile respective.

Ca simplu cetatean insa, cred ca am un drept de replica la cele scrise de dl Cristoiu despre mine si inteleg sa mi-l exercit.

Domnule Cristoiu, in legatura cu afirmatiile mele de la o recenta conferinta de presa privind o convorbire telefonica intre dl Copos si dnii Rosca-Stanescu, Vantu si Luca, faceti afirmatia ca "marea, extraordinara dezvaluire a politicianului, omului de afaceri si fondatorului de trust de presa, Dan Voiculescu, s-a dovedit o gogoasa de presa". Pe ce va intemeiati afirmatia atat de categorica, domnule Ion Cristoiu? Faptul ca domnii Rosca-Stanescu, Vantu si Luca infirma o anumita versiune a faptelor? - Vi se pare suficient? Ba chiar si precizati: "Mai mult, fiecare dintre cei trei a adus serioase argumente impotriva acuzatiei" - care sunt acele argumente "serioase"? Au fost supusi dnii SRS, SOV si Luca testului poligraf si a rezultat ca nici unul din ei nu l-ar fi amenintat pe dl Copos? A fost supus dl Copos testului poligraf si a rezultat ca nu mi-ar fi relatat mie cele mentionate, fie ele adevarate sau nu?

Nu va pune pe ganduri faptul ca dl Copos confirma ca aceasta convorbire cu cei trei a avut loc, asa cum o fac de altfel si doi dintre acestia? Nu va pune pe ganduri, inainte de a scrie peremptoriu "s-a dovedit", faptul ca dupa Mediafax "vicepremierul nu a vrut sa precizeze daca cei trei l-au amenintat sau daca discutia a vizat ordonanta privind achizitionarea unui pachet de 8% din actiunile Petrom"? Nici faptul ca in formularea vaga a dlui Copos "am vorbit despre vreme si vremuri" incape potential inclusiv varianta pe care mi-a relatat-o mie si pe care eu am reprodus-o la conferinta de presa? Nu va pune pe ganduri nici afirmatia domnului Copos ca, in ciuda convorbirii telefonice, el a votat impotriva?

Nu va aduceti aminte de marturia presedintelui Romaniei cu privire la modul de adresare si poate de operare al dlui SR Stanescu - "te termin!" - si nu apreciati ca fiind credibila repetarea unui asemenea mod de adresare?

Imi cereti probe pentru cele afirmate; daca nu, ma considerati un "pitifelnic de presa". Proba mea e, deocamdata, cuvantul meu de om de onoare, care n-a mintit pana acum: dl Copos mi-a relatat cele reproduse de mine in conferinta de presa si n-am avut nici un motiv, stiind antecedentele dlui SRS, sa ma indoiesc de cele relatate. In sfarsit, imi reprosati parca a fi devenit purtatorul de cuvant al dlui Copos: nu, nu sunt purtatorul de cuvant al dlui Copos, sunt aparatorul dlui Copos, ca si al tuturor membrilor PC cand sunt atacati pe nedrept, si aparatorul intereselor electoratului partidului nostru. Poate ca m-am inselat in privinta barbatiei, darzeniei, calitatilor de luptator ale dlui Copos, dar nu cred inca a ma fi inselat in privinta onestitatii lui.

Domnule Cristoiu, daca nu m-ati fi intrebat transant, nu ieseam in presa cu aceste explicatii. E bine insa poate ca am fost silit s-o fac: cred ca in Romania avem acum un climat de concurenta neloiala, care alunga investitorii si capitalul strain de care avem atata nevoie. Si orice contribuie la a transparentiza practicile de afaceri, mai ales la interfata dintre privat si guvernamental, e binevenit.

Dan Voiculescu
×
Subiecte în articol: observator presa copos dlui dan