x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Daniel Barbu, sancționat cu avertisment de CNCD pentru declarațiile privind bugetul Programului de prevenire a HIV

Daniel Barbu, sancționat cu avertisment de CNCD pentru declarațiile privind bugetul Programului de prevenire a HIV

16 Dec 2013   •   18:38
Daniel Barbu, sancționat cu avertisment de CNCD pentru declarațiile privind bugetul Programului de prevenire a HIV

Membrii Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării l-au sancționat, luni, pe fostul ministru al Culturii, Daniel Barbu, cu avertisment pentru declarațiile făcute de acesta referitoare la bugetul alocat Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA, se arată într-un comunicat, informează agerpres.ro.

"Declarațiile fostului Ministru al Culturii, Daniel Barbu, referitoare la bugetul Programului Național de Prevenire și Control HIV/SIDA reprezintă discriminare directă și încalcă dreptul la demnitate conform art. 2, alin. (1) și art. 15 din O.G. 137/2000, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Domnul Daniel Barbu a fost sancționat cu avertisment. Vot: cinci voturi pentru și o opinie separată", arată sursa amintită.

Totodată, și ziarul local 'Informația Zilei' din Satu Mare a primit o amendă contravențională în valoare de 2000 lei pentru publicarea unui anunț de angajare care preciza ca și condiții "persoana tânără, aspect fizic plăcut, exclus naționalitate maghiară".

Membrii CNCD au considerat că respectivul anunț reprezintă "discriminare directă", persoana care a dat anunțul în ziar fiind de asemenea sancționată contravențional cu suma de 3.000 lei.

Și Regia Autonomă de Transport Urban Călători Cluj-Napoca, în cadrul căreia funcționează corul "Dor Transilvan" a primit o amendă în cuantum de 5.000 lei ca urmare a conținutul colindului antisemit interpretat de către ansamblu pe postul TVR 3. Aceeași sancțiune a primit-o și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj.

Respectivul colind reprezintă, în opinia Consiliului, "o faptă de discriminare prin crearea unei atmosfere ostile, degradante și umilitoare la adresa comunității evreiești", sancțiunea fiind votată în unanimitate de către membrii prezenți la ședința CNCD.

Potrivit comunicatului de presă, hotărârile motivate vor fi comunicate părților, în termen legal, și sunt supuse căii de atac în instanță.

×
Subiecte în articol: Daniel Barbu cncd colind antisemit