x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Decret de la Cotroceni - Consilierul lui Timofte, in rezerva

Decret de la Cotroceni - Consilierul lui Timofte, in rezerva

01 Sep 2005   •   00:00
Decret de la Cotroceni  -  Consilierul lui Timofte, in rezerva

Consilierul directorului SRI Radu Timofte a fost trecut in rezerva printr-un decret semnat ieri de presedintele Traian Basescu. Dincolo de a fi sfatuitorul lui Timofte, Victor Veliscu are in trecut si o alta "calitate" mult mai rasunatoare: mana dreapta a lui Sorin Ovidiu Vantu.

OMUL LUI VANTU. La sfarsitul lui 1994, SOV angaja la una dintre firmele sale pe post de director executiv un ofiter SRI dat afara din sistem de Virgil Magureanu. Pana in 1990, Victor Veliscu fusese ofiter de securitate la Craiova in cadrul Directiei I (Informatii Interne) a Directiei Securitatii Statului. Dupa 1990 a fost transferat la Cluj, pentru a reorganiza sectia judeteana a SRI. Era maior si loctiitor al sefului SRI Cluj, la sfarsitul lui 1991, cand, din cauza neintelegerilor cu fostul director Virgil Magureanu, a demisionat, cerand trecerea in rezerva. Potrivit Mediafax, Victor Veliscu a facut obiectul unei anchete interne a SRI, fiind suspectat ca ar fi folosit in interes personal o parte din fondul CIS (fond nedecontabil destinat platii pentru obtinerea anumitor informatii). Dupa ce a fost reactivat cu gradul de colonel, Veliscu a sustinut ca aceasta acuzatie a fost lansata atunci de oamenii lui Magureanu, pentru a-l compromite in cazul in care ar fi facut publice motivele care l-au determinat sa demisioneze.

SCANDALUL FNI. Vantu l-a luat de bun si, in iulie 1995, Veliscu a devenit unul dintre primii actionari la SOV Invest, incheind ulterior, ca reprezentant al firmei care administra FNI, primul contract de distribuire a certificatelor de investitor cu Ioana Maria Vlas, reprezentant al Societatii de Valori Mobiliare "Gelsor" SA. In septembrie 1995, Victor Veliscu si-a cesionat actiunile de la SOV Invest catre Societatea Generala de Investitii (SGI) care apartinea lui Sorin Ovidiu Vantu, iar din ianuarie 1996 aparent nu mai are nici un fel de legatura cu firmele lui Vantu. Audiat de comisia parlamentara pentru controlul SRI, Veliscu a declarat ca a plecat din SOV Invest ca urmare a neintelegerilor cu S.O.V., iar acesta din urma a confirmat istoria. Cu toate acestea, comisia i-a sugerat lui Timofte sa renunte la consilierul sau, desi din raportul SRI "nu a rezultat implicarea lui Veliscu in cazul FNI".

REACTIVAT. Dupa despartirea de Vantu, Veliscu l-a cunoscut pe Timofte in timp ce se reintegrase in celebra UM 0215 a MI, iar actualul sef SRI era senator. De la "Doi si un sfert" trece in rezerva in 1997, cu drept de pensie pana in 2001, cand este reactivat in SRI si, incepand cu 1 martie 2001, devine consilierul directorului SRI pe probleme de logistica.

×
Subiecte în articol: observator veliscu