x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Delta Dunarii - Zonele strict protejate, invadate de turisti

Delta Dunarii - Zonele strict protejate, invadate de turisti

de Alexandru Nastase    |    13 Iul 2006   •   00:00

Zonele strict protejate din Delta Dunarii sunt vizitate in fiecare zi de cateva zeci de turisti, desi accesul in astfel de arii este permis doar cercetatorilor.

Din cele 18 zone strict protejate ale Rezervatiei, au cel mai mult de suferit de pe urma numarului mare de turisti Sacalin-Zatoane, Nebunu, Purcelu si Rosca-Buhaiova. Zonele strict protejate sunt arii din Delta, in care se intalnesc specii valoroase de flora si fauna sau forme unice de relief si in care orice activitate economica sau turistica este strict interzisa.

NEEDUCATI. De cativa ani, zona cea mai vizitata este Sacalin-Zatoane. Situata in apropierea localitatii Sfantu Gheorghe, zona strict protejata - valoroasa pentru ca aici se intalnesc cea mai mare colonie de chire de mare si efective insemnate de lebada muta - atrage zilnic zeci de turisti cazati in statiune. In momentul de fata, in Sfantu Gheorghe sunt 1.000 de turisti si se asteapta ca numarul lor sa creasca in perioada urmatoare. Curiozitatea celor veniti in Delta pentru bird-watching invinge, chiar daca stiu ca acolo sunt colonii pe care le deranjeaza. Zona Sacalin-Zatoane are 22.000 de hectare si este pazita de doar doi agenti.

FARA SOLUTII. Autoritatile nu au solutii pentru a opri exodul turistilor. In planul de dezvoltare al Deltei, elaborat in 2004, un capitol special il reprezinta monitorizarea satelitara a accesului in aceste zone, insa pana acum responsabilii locali nu au gasit fondurile necesare pentru realizarea proiectului, aproximativ 8 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: observator strict