x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă

18 Iun 2013   •   10:59
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheş, urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă
Sursa foto: Catalin Chereches
UPDATE 14:30 - Primarul Municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, este urmărit penal de procurorii anticorupţie, potrivit unui comunicat al DNA. Astfel, edilul este acuzat de luare de mită în formă continuată, trafic de influenţă şi "efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o îndeplineşte".

"Din Rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În cursul anilor 2011 – 2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, primar al municipiului Baia Mare, a pretins şi primit sume de bani cu titlu de foloase necuvenite de la reprezentanţii a cinci societăţi comerciale, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a favoriza aceste societăţi comerciale în procedurile de achiziţie publică organizate de Primăria municipiului Baia Mare, atât cu ocazia atribuirii contractelor cât şi pe parcursul derulării acestora. De asemenea, în perioada februarie - mai 2013, învinuitul Cherecheş Cătălin, în calitate de primar al municipiului Baia Mare, a efectuat operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia pe care o deţine, prin intermediul a două persoane din anturajul său care erau, în mod aparent, reprezentanţii legali a două societăţi comerciale. Concret, în cursul lunii mai 2013, în scopul achiziţionării unei licenţe pentru un post de televiziune, învinuitul Cherecheş Cătălin a făcut demersuri pentru modificarea acţionariatului celor două firme astfel încât apropiaţii săi să devină acţionari şi/sau administratori ai acestor societăţi comerciale", se arată în comunicatul DNA.

UPDATE 13:00
- Cătălin Cherecheş a fost dus la audieri la sediul DNA. El a părăsit primăria însoţit de un avocat şi de un procuror DNA. Întrebat dacă este vinovat de ceva, Cherecheş a răspuns că, deocamdată, nu i s-a adus nicio acuzaţie.

UPDATE 12:30 - De la sediul trustului eMaramureş, procurorii ar fi ridicat mai multe documente şi unităţi de calculator. Cătălin Cherecheş a sosit astăzi, la ora 10:30, la sediul Primăriei Baia Mare, însoţit de un avocat. Procurorii anchetează cumpărarea, de către primarul din Baia Mare, a unui site de ştiri, emaramures.ro. Acesta ar fi aparţinut trustului de presă local eMaramureş, dar ar fi fost cumpărat de Cătălin Cherecheş prin interpuşi. DNA încearcă acum să afle dacă şi administraţia locală a fost implicată în această tranzacţie, potrivit Digi24.

-----------------------------

Procurorii DNA au descins, astăzi, la sediul primăriei Baia Mare şi al trustului de presă Emaramureş. Potrivit unor surse judiciare, citate de Agerpres, procurorii efectuează mai multe verificări privind relaţia dintre administraţia locală şi trustul Emaramureş - radio, tv şi site - care ar fi fost achiziţionat de la compania Inserv prin interpuşi de primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş.

Potrivit ziarmm.ro, vizita procurorilor vine în contextul unor declaraţii date de omul de afaceri Ioan Balta. La mijlocul lunii martie, acesta a fost arestat în urma unor percheziţii efectuate de procurorii bucureşteni. În prezent, Baltă este cercetat pentru infracţiuni de natură economică, ancheta fiind în desfăşurare.

Deocamdată, DNA n-a făcut precizări oficiale privind scopul descinderilor efectuate de procurori.


×