x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Deshumarea Ceauşeştilor, în presa internaţională

Deshumarea Ceauşeştilor, în presa internaţională

21 Iul 2010   •   00:00
Deshumarea Ceauşeştilor, în presa internaţională

Agenţiile de ştiri şi ediţiile online ale principalelor ziare străine au tratat pe larg subiectul dezgropării rămăşiţelor lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu. "Testele ADN, care vor confirma dacă trupurile din Ghencea sunt cu adevărat ale Ceauşeştilor, ar putea dura până la şase luni de zile", notează BBC News Online, iar Financial Times subliniază nostalgia pe care unii români o au pentru perioada comunismului.



"Astăzi, cadavrele vor fi exhumate pentru a obţine probe pentru testarea ADN-ului. Trebuie să ştim dacă ei sunt într-adevăr cei îngropaţi aici", a declarat ginerele Mircea Opran la un post de televiziune local, notează AFP.


"Luând întreaga Românie prin surprindere, medicii legişti au exhumat, miercuri, ceea ce se crede a fi rămăşiţele dictatorului Nicolae Ceauşescu şi a soţiei sale, Elena, la solicitarea copiiilor acestora", relatează şi Associated Press.

"Fostul dictator a condus România, cu o mână de fier, din 1965 până în 1989, când a fost împuşcat, alături de soţia sa, de către un pluton de execuţie, în urma Revoluţiei", scriu şi jurnaliştii britanici de la Telegraph.co.uk, citaţi de realitatea.net.

"Cei trei copii ai familiei Ceauşescu şi-au exprimat, de-a lungul timpului, îndoiala că părinţii lor ar fi fost cu adevărat îngropaţi în cimitirul Ghencea".

"După dezgropare, ginerele soţilor Ceauşescu, Mircea Oprean, le-a declarat jurnaliştilor că a recunoscut haina pe care socrul său a purtat-o în ziua execuţiei, ciuruită de gloanţe", mai scrie Telegraph.co.uk.

"Testele ADN, care vor confirma dacă trupurile din Ghencea sunt cu adevărat ale Ceauşeştilor, ar putea dura până la şase luni de zile", notează şi BBC News Online.

AFP citează acuzaţiile pe care Oprean le-a făcut la adresa fostului preşedinte Ion Iliescu, care a preluat puterea în România după încheierea regimului Ceauşescu. Iliescu şi aproiaţii săi i-au ucis pe soţii Ceauşescu şi i-au îngropat precum păgânii, s-a plâns Oprean.

De asemenea, AFP notează că după încheierea deshumării, la mormintele care se presupune că aparţin Ceauşeştilor s-au adunat zeci de nostalgici ai regimului comunist. “Viaţa era mai bună pe atunci, aveam tot ce ne trebuia”, a declarat o femeie care îi duce dorul dictatorului, citată de agenţia de presă.

Şi cotidianul Financial Times a subliniat nostalgia pe care unii români o au pentru perioada comunismului. Unii români cred că "revoluţia a fost de fapt o lovitură de palat pusă la cale de oficiali frustraţi din Partidul Comunist", precizează jurnaliştii britanici.

Şi presa franceză a dezbătut subiectul dezgropării soţilor Ceauşescu. "Le Figaro" a prezentat o scurtă înregistrare video din decembrie 1989 cu un prezentator al televiziunii franceze care anunţă prinderea soţilor Ceauşescu şi a scris că, de teamă că mormintele celor doi vor fi profanate, autorităţile de atunci au decis îngroparea cadavrelor pe timp de noapte, iar crucile au avut nume false.

×
Subiecte în articol: special observator