x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dezbateri aprinse în Plenul CSM

Dezbateri aprinse în Plenul CSM

10 Iul 2009   •   00:00

Cererea ministrului Cătălin Predoiu ca CSM să ia o decizia în legătură cu protestele magistraţilor a creat discuţii aprinse în şedinţa de joi a Plenului, membrii Consiliului atenţionând că justiţia este în colaps.



Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a apreciat că protestele magistraţilor încalcă şi decizia Curţii Constituţionale (CC).
Preşedintele instanţei supreme, Nicolae Popa, i-a spus ministrului Justiţiei să nu mai invoce decizia Curţii Constituţionale în legătură cu conflictul de natură juridică, susţinând că CC "nu este şefa puterii judecătoreşti".

Nicolae Popa i-a sugerat ministrului Predoiu să citescă cu atenţie decizia Curţii, pentru că soluţiile referitoare la drepturi nu au fost date de înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Dan Lupaşcu, preşedinte al CSM în 2005 şi actual membru în Consiliu, a întrebat dacă există un prag de la care Guvernul să asculte problemele sistemului.

"Eu personal am fost la nu ştiu câte întâlniri la primul-ministru. Care este pragul? Poate nu am atins acea cifră magică ca să ne asculte Guvernul?", a întrebat retoric Lupaşcu, care a făcut un îndemn să caute cauzele acestui protest al magistraţilor şi să se dea bani instanţelor.
"Constituţia zice frumos: CSM este garantul independenţei justiţiei. Care independenţă ? în momenttul de faţă ce se întâmplă în instanţe putem califica normalitate. Sunt instanţe unde de două luni se amână din cauza lipsei de procedură. Poate că în mod firesc ar trebui să închidem anumite instanţe, acolo unde nu este garanţia că se face un act de justiţie normal. Ne-a ajuns cuţitul la os", a mai spus Dan Lupaşcu.

Preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, i-a spus ministrului Predoiu că mandatul său este limitat la adjudecarea paternităţii celor două coduri ale justiţiei.

"CSM să nu cadă în plasa ministrului şi să devină caricatura ministrului. în realitate, în România nu doreşte nimeni ca puterea judecătorească să fie independentă. Nu faceţi din membrii CSM caricaturile dumneavoastră", i-a spus Mona Pivniceru.

Predoiu a calificat protestul magistraţilor drept inutil şi neproductiv, arătând că nu face decât să atragă tensiuni asupra acestui sistem.
"Cel mai grav lucru este că a început să ne fie suplinită şi inteligenţa, deoarece nişte funcţionari de la Finanţe au început să interpreteze legea", a spus Liviu Dăscălescu, membru CSM.

La rândul său, Cristian Deliorga a spus că masa critică a fost atinsă şi că justiţia este în colaps.
"O soluţie ar fi ca oamenii cu atribuţii în justiţie şi reprezentanţii celorlalte puteri să se întâlnească, să negocieze şi să găsească urgent o soluţie", a spus Deliorga.

"Accept în general tot felul de sugestii, şi din sistem, şi de la asociaţii, şi de la CSM, nu e nici o problemă să dialogăm. Dar să ştiţi că nu o să accept niciodată un reproş legat de o presupusă lipsă de preocupare de aceste probleme. Niciodată. Pentru că absolut toate aceste aspecte au fost tratate de minister (...) şi semnalate încă din decembrie şi ianuarie, de aceea nu au fost o surprinză. Nu am tăiat eu sporul de 50 la sută. Nu cred că se reuşeşte încă transmiterea de la Guvern a amplorii dificultăţilor pe care traversează România în prezent", a spus Predoiu în finalul dezbaterilor.

 (Mediafax)

×
Subiecte în articol: observator