x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DGIA si SRI l-au dibuit

DGIA si SRI l-au dibuit

de Radu Tudor    |    14 Feb 2006   •   00:00
DGIA si SRI l-au dibuit

In urma cu cateva zile, doua cotidiene centrale au fost supuse unei incer-cari de publicare de date militare "top secret". Ser-viciile secrete au primit i-mediat alarma, astfel ca un prim suspect in cazul scurgerilor de informatii mili-tare catre presa a fost deja retinut de autoritati. Este vorba despre un subofiter in rezerva, care a facut par-te din cadrul unei unitati a Ministerului Apararii Natio-nale din zona Focsani, prezenta in operatiunile din Af-ganistan. El avea in calculator harti militare.

EXCLUSIV
Un suspect in cazul scurgerilor de informatii militare secrete catre presa a fost deja retinut de autoritati. Este vorba despre un subofiter in rezerva, care a facut parte din cadrul unei unitati a Ministerului Apararii Nationale din zona Focsani, care a fost in teatrul de operatiuni din Afganistan.

Procurorii specialisti din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impreuna cu ofiteri de informatii din cadrul Directiei Generale de Informatii a Apararii (DGIA) si din Serviciul Roman de Informa- tii (SRI), l-au depistat pe subofiterul in rezerva pentru ca erau indicii ca acesta avea in calculatorul personal aceleasi date care au fost furnizate catre doua cotidiene centrale. Acest fapt a fost confirmat la perchezitie, in momentul accesarii calculatorului.

Reprezentantii celor doua servicii au stabilit ca datele detinute de subofiterul in rezerva sunt secrete, drept pentru care fapta militarului intra atat sub incidenta Codului Penal, a Legii privind protectia informatiilor clasificate, cat si a regulamentelor militare, ce interzic cu desavarsire sustragerea si detinerea de informatii si date cu caracter secret.

COMPLICI. Dupa retinere, procurorii au emis mandat de arestare de 29 de zile.

Din cercetarile realizate pana in prezent a reiesit faptul ca subofiterul in rezerva a detinut acele informatii clasificate, insa altele sunt persoanele care au pus la cale distribuirea lor catre presa. Acum alti suspecti sunt in vizorul procurorilor, identitatea lor fiind deja cunoscuta.

Doua piste sunt luate in calcul in momentul de fata in privinta motivatiei scurgerii de informatii: obtinerea unor sume de bani din partea presei in schimbul informatiilor secrete si varianta unei razbunari cu efecte pana la varful MApN.

Procurorii care instrumenteaza cazul considera ca arestarea subofiterului si indiciile obtinute pana in prezent cu ajutorul specialistilor DGIA, care continua sa furnizeze date importante pentru ancheta, le vor permite sa incheie cazul cat mai repede.

De altfel, dosarul subofiterului a fost deja trimis la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde va fi judecat in regim special.

×
Subiecte în articol: observator