x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Din excursie de vis, în coşmar

Din excursie de vis, în coşmar

de Mara Raducanu    |    Libiu Mateescu    |    06 Mai 2008   •   00:00
Din excursie de vis, în coşmar
Sursa foto: Khaled Desouki/

Trupul româncei Angela Voicu, de 41 de ani, decedată de 1 Mai după ce autocarul cu care se deplasa spre Cairo a luat foc, va fi adus mîine dimineaţă în ţa­ră.

Trupul româncei Angela Voicu, de 41 de ani, decedată de 1 Mai după ce autocarul cu care se deplasa spre Cairo a luat foc, va fi adus mîine dimineaţă în ţa­ră. Potrivit procedurilor, pentru transportarea ca­da­vrului va fi eliberat un pa­şa­port mortuar. Trupul Angelei,  sigilat în prezenţa unui medic egiptean, va fi adus în ţară cu o cursă de linie.

Tragedia cumplită a lovit năprasnic familia fostului soţ al Angelei Voicu, care şi-a asumat toate obligaţiile în vederea înmormîntării. Bra­şoveanca decedată în Egipt îşi pă­răsise familia cu doi ani în urmă, pe soţul Gheorghe Voicu şi pe cei doi băieţi, unul de 24 de ani, iar celălalt de 18 ani, pentru a începe o viaţă nouă alături de Adrian Savu, noul iubit, care avea şi el un copil.

 

PAŞAPORT MORTUAR. Fostul soţ, care o iubea ca pe ochii din cap, a fost extrem de afectat de tragedie, declarînd presei: “Eu am iubit-o nespus. Nu am suportat divorţul şi cred că mi-am pierdut soţia din cauza lui Savu, care ne-a stricat familia în timp ce eu eram plecat în Italia la muncă, să aduc bani în familie. Mă voi ocupa îm­preună cu fiii mei de în­mor­mîn­tarea Angelei, dar sper să ne ajute şi firma de turism care i-a trimis în Egipt. În curînd se însoară fiul cel mare, al meu şi al Angelei, şi spe­ram să vină şi ea la nuntă. Se pare că aşa a vrut Dumnezeu, iar cine greşeşte plăteşte mai tîrziu în viaţă”, spune fostul soţ, îndurerat. Corpul braşovencei va fi repatriat pe calea aerului mîine dimineaţă.

Contactat telefonic în legătură cu accidentul petrecut în autocarul morţii, Marian Stan, consulul României în Egipt, ne-a declarat că pentru aducerea cadavrului femeii în ţara noastră sînt necesare, conform unor proceduri stricte, o serie de formalităţi ce trebuie urmate pas cu pas. “Se va eli­bera în primul rînd un paşaport mortuar, document ce înlocuieşte paşaportul pentru cetăţenii vii. Cadavrul, sigilat în prezenţa unui medic egiptean, va fi adus în concordanţă cu prevederile transportului internaţional al cadavrelor, cu o cursă de linie în regim cargo”.

 

Şofer obosit şi foarte grăbit

Alături de turista din Braşov, în acelaşi accident au murit şase ruşi, o ucraineancă şi un şofer egiptean, iar 30 de persoane au fost rănite. Autorităţile caută vinovaţii, luînd în calcul ipoteza neglijenţei. Se pare că un al doilea şofer dormea în compartimentul pentru bagaje, în loc să stea în dreapta colegului său aflat la volan. La 45 de kilometri sud de Suez, în zona deşertului Sinai, un cauciuc al autocarului care îi transporta a explodat, vehiculul s-a izbit de un parapet şi a luat foc, transformînd o excursie de vis într-un coşmar. Cei doi turişti români care au scăpat cu viaţă din accidentul produs joi în Egipt au revenit duminică seara în ţară. Ei au fost transportaţi cu o cursă specială, pusă la dispoziţie de compania de turism prin care şi-au cumpărat biletele pentru sejur. Adrian Savu, iubitul Angelei Voicu, a fost aşteptat pe aeroport de tatăl său, un pensionar din Braşov. El a fost internat de urgenţă la Spitalul Judeţean cu arsuri de gradul II şi III. Medicii braşoveni sînt încrezători în şansele sale de recuperare, deşi a suferit arsuri pe o largă porţiune a corpului. Mihai Voicu, cel de-al doilea su­pra­vie­ţuitor al accidentului, un tînăr de 21 de ani din Bucureşti, s-a întors în ţară cu aceeaşi cursă. Are traumatisme în zona bazi­nului şi a coloanei, precum şi arsuri pe o suprafaţă mare din corp. Pentru el a fost montată în avion o targă.

Mara Răducanu

 

 

Cine poartă vina?!

În urma accidentului de joia trecută din deşertul Sinai în care nouă oameni şi-au găsit sfîrşitul şi alţi 29 au fost răniţi, Zouhair Garana, ministrul egiptean al Turismului, a decis suspendarea activităţii a trei agenţii de turism. Se pare că şoferul egiptean care conducea autocarul era obosit, iar şoferul de schimb dormea, urmînd ca el să preia conducerea autocarului la întoarcerea de la Cairo spre Sharm el Sheikh, de unde plecase grupul, pentru o zi de excursie în capitala egipteană. Pînă la definitivarea anchetei, agenţiile Azure, Nasr şi Infinity nu vor mai putea să îşi desfăşoare activitatea. Autocarul care transporta circa  40 de pasageri, mai ales turişti, aparţinea agenţiei Azure. Celelalte două agenţii aveau clienţi la bordul autocarului care a avut teribilul accident.

Reacţia ministrului turismului era de aşteptat avînd în vedere faptul că Egipul este renumit pentru destinaţiile tu­ristice pe care le oferă. Autocarul care transporta 40 de turişti europeni şi nord-americani a luat foc în regiunea Wadi Ghandal, la 45 de kilometri sud de Suez.

• Iulia Barbu

 

 

libiu.mateescu@jurnalul.ro

mara.raducanu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: observator