x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Diplomatul Silviu Ionescu, reţinut de procurori

Diplomatul Silviu Ionescu, reţinut de procurori

de Violeta Fotache    |    07 Mai 2010   •   00:00
Diplomatul Silviu Ionescu, reţinut de procurori

Procurorii Parchetului instanţei supreme l-au reţinut, azi, după aproximativ şase ore de audieri, pe diplomatul Silviu Ionescu, acuzat de producerea unui accident în Singapore, în decembrie 2009, în urma căruia o persoană a murit. VIDEO



Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au dispus reţinerea acestuia pentru o durată de 24 de ore. În cursul zilei de vineri, urmează ca Silviu Ionescu să fie prezentat magistraţilor Judecătoriei Sector 5 Bucureşti cu propunere de arestare preventivă "întemeiată pe existenţa datelor potrivit cărora încearcă să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului", se arată în comunicatul MP.

A încercat să zădărnicească ancheta. Tupeul se plăteşte

"Din cercetările efectuate până în acest moment procesual a rezultat că, prevalându-se de imunitatea diplomatică de care se bucura,Silviu Ionescu a părăsit statul Singapore, şi de asemenea, ulterior producerii accidentului, a încercat să influenţeze depoziţiile martorilor iar prin mesaje sms a solicitat unui angajat să efectueze completări retroactiv în caietul de bord al autoturismului Audi A6 pentru a-i permite ştergerea unor date din calculatorul biroului de lucru", se arată în comunicatul MP.

Anterior, procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au dispus, la data de 02.02.2010, începerea urmăririi penale faţă de Ionescu Silviu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în data de 15 decembrie 2009, în jurul orelor 0310, Ionescu Silviu, însărcinat cu afaceri "ad interam" al României în Singapore, în timp ce conducea autoturismul Audi A6 aparţinând Ambasadei României în Singapore, a accidentat la o intersecţie semaforizată, două persoane, care traversau regulamentar trecerea de pietoni. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă autovehiculul producând ulterior un alt accident soldat cu rănirea unei alte persoane. Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două victime suferind şi ele o serie de leziuni.

Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, Ionescu Silviu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României după orele 02:00, situaţie neconformă cu realitatea pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze.

Cazul Silviu Ionescu reprezinta o premiera in justitia romaneasca, fiind primul diplomat roman care este retinut pentru o grava infractiune savarsita in timp ce se afla la post (in Singapore).

Pe numele lui Silviu Ionescu există un mandat international de arestare preventivă, însă Ministerul român al Justitiei a răspuns autorităţilor singaporeze că România nu poate pune în executare acest mandat. De altfel, Silviu Ionescu, îndrăzneţ, a deschis un proces la Curtea de Apel Bucuresti în care contestă mandatul internaţional de arestare preventivă emis de singaporezi, însă a pierdut procesul în această fază. Verdictul definitiv va fi dat de instanţa supremă la 11 mai.

În scrisoarea trimisă presei cu prilejul intentării procesului, Silviu Ionescu a afirmat că autorităţile din Singapore ar fi încălcat imunitatea diplomatică de care Ionescu s-a bucurat până azi. Cazul Silviu Ionescu a fost discutat şi în parlamentul singaporez, după ce diplomatul rămas acum fără imunitate a acuzat autorităţile din Singapore de presiuni pentru arestarea lui, dar şi de practicarea torturii în închisorile lor.

Prin acţiunea deschisă la instanţă de Silviu Ionescu şi verdictul definitiv pe care îl va da instanţa supremă se va tranşa extrem de clar şi cu valoare de precedent, până unde merge puterea mandatului internaţional de arestare emis de singaporezi, în raport de imunitatea diplomatică. Acţiunea de vineri a procurorilor români ne arată că diplomaţii români răspund cel puţin în faţa legii româneşti pentru fărădelegile comise sub umbrela imunităţii diplomatice. Să vedem ce va spune şi instanţa de judecată.

×
Subiecte în articol: observator