x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul tablourilor: Un martor susţine că i s-au propus bani pentru a spune unde sunt operele

Dosarul tablourilor: Un martor susţine că i s-au propus bani pentru a spune unde sunt operele

de Agerpres    |    11 Apr 2014   •   18:24
Dosarul tablourilor: Un martor susţine că i s-au propus bani pentru a spune unde sunt operele

Judecătoria Sectorului 3 a continuat la termenul de vineri audierea martorilor în dosarul privind furtul tablourilor din Olanda, unul dintre aceştia susţinând că i s-au promis bani pentru a spune unde sunt operele de artă.

Prietena Olgăi Dogaru, mama unuia dintre cei acuzaţi că au furat tablourile, a susţinut în faţa instanţei că nu şi aminteşte numele persoanelor care i-au propus sumele de bani, dar crede că erau anchetatori.

"Nu am nicio dovadă, astfel încât nu pot face un denunţ. Nu ştiu dacă erau procurori sau poliţişti pentru că purtau haine civile", a spus ea.

Martora a susţinut că ulterior anchetatorii ar fi recurs la "ameninţări", indicându-i chiar că ar putea ajunge lângă inculpaţi dacă nu spune unde sunt tablourile. Ea a adăugat că aceştia nu au forţat-o să declare ceva, că le-a spus că nu ştie unde sunt operele, dar că, cel mai probabil, nu a fost crezută.

La termenul de vineri, judecătorul a audiat şase persoane, printre care şi părinţii lui Alexandru Mihai Bitu, care au susţin că nu ştiu ce s-a întâmplat cu tablourile.

Judecătoria Sectorului 3 a stabilit următorul termen al procesului pentru data de 9 mai.

Pe 14 martie, Judecătoria Sectorului 3 a amânat judecarea cauzei deoarece dosarul se afla la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), în urma soluţionării recursurilor formulate de Radu Dogaru şi Eugen Darie.

Avocatul lui Radu Dogaru, Cătălin Dancu, a declarat la ultimul termen că va ataca cu recurs în casaţie decizia CAB care l-a condamnat pe clientul său la 6 ani de închisoare şi pe Eugen Darie la 5 ani şi 4 luni de închisoare, ambele pedepse cu executare.

Anterior, în această cauză, au fost audiaţi creatorul de modă Cătălin Botezatu şi proprietarul unei societăţi care se ocupă cu comerţul de obiecte de artă, Constantin Dinescu.

Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat, pe 26 noiembrie 2013, la câte 6 ani şi 8 luni de închisoare pe Radu Dogaru şi Eugen Darie în dosarul furturilor tablourilor din Olanda, pedeapsă redusă ulterior de CAB.

În acest dosar au fost trimişi în judecată Radu Dogaru, Adrian Procop (în lipsă), Eugen Darie, Alexandru Mihai Bitu, Olga Dogaru şi Petre Condrat (ultimul în stare de libertate).

"Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii Dogaru Radu şi Procop Adrian, cu sprijinul inculpatului Darie Eugen, au constituit o grupare infracţională în scopul săvârşirii infracţiunii de furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, constând în aceea că, la data de 15/16.10.2012, pe timp de noapte şi prin efracţie, au sustras şapte opere de artă (picturi în ulei şi acuarele)", preciza DIICOT.

Tablourile intitulate "Tete d´Arlequin" de Pablo Picasso, "La Lisseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" şi "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenetre ouverte dite la fiancee" de Paul Gauguin, "Autoportrait" de Meyer de Haan şi "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud erau expuse într-un muzeu din Rotterdam, Olanda.

×