x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dosarul “Transferurilor”: Fapta nu există! La fondul cauzei s-a constatat că există fapte prescrise

Dosarul “Transferurilor”: Fapta nu există! La fondul cauzei s-a constatat că există fapte prescrise

13 Mar 2014   •   21:57
Dosarul “Transferurilor”: Fapta nu există! La fondul cauzei s-a constatat că există fapte prescrise
Sursa foto: RAZVAN LUPICA/Mediafax Foto

Mieruri seara, în emisiunea “Sinteza Zilei”, au fost prezentate pasaje din motivarea instanţei care iniţial decisese să nu-i condamne pe cei opt grei din fotbal în Dosarul “Transferurilor” acum aproape doi ani. Gică Popescu, George Copos, Mihai Stoica, Cristi Borcea, Ioan Becali, Victor Becali, Jean Pădureanu şi Gigi Neţoiu au fost condamnaţi împreună la peste 34 ani de închisoare cu executare. În cadrul emisiunii “Sinteza Zilei” au fost citite pasaje din motivarea hotărârii instanţei de fond care a decis achitarea. Documentul despre care se spune că are 100 de pagini a fost prezentat de Adina Anghelescu, invitată în emisiune. “A fost analizat absolut totul, fiecare infracţiune pe care procurorii au sesizat-o în rechizitoriu, fiecare transfer. În ordine cronologică a fost luat totul. Doamna judecător s-a aplecat foarte mult asupra probelor din dosar şi a probelor solicitate de apărare”, a spus Anghelescu. Ea a mai adăugat că în Dosarul “Transferurilor” frapează faptul că un complet de judecată dă o motivare atât de amplă, apoi vine o condamnare a Curţii de Apel, după care dosarul e retrimis de către Curtea Supremă spre judecare la Curtea de Apel, care a menţinut condamnarea cu executare.

S-a constatat prescripiţia
“O grămadă de specialişti în drept sunt extrem de surprinşi de această modalitate de judecată prin care au fost condamnaţi. Încă de la fondul cauzei s-a constatat, cel puţin în privinţa lui Copos şi MM Stoica, că există fapte prescrise. Nu numai judecătorul, ci şi procurul de şedinţă a constatat acest lucru. Şi la apel, când s-a judecat, s-a constatat prescripiţia pe unele fapte. A venit judecătorul care a dat condamnările şi care nu a mai văzut aceste prescripiţii”, a adăugat Anghelescu. Ea a mai precizat că tocmai pe aceste considerente se vor face şi contestaţiile în anulare, pentru că un magistrat, atunci când constată o faptă prescrisă, trebuie să decidă încetarea procesului. Conform documentelor prezentate în emisiunea “Sinteza Zilei”, Gică Popescu a fost achitat iniţial pentru că fapta nu exista, iar infracţiunea de înşelăciune nu putea fi reţinută din mai multe considerente. “Fapta nu există. La mai toţi se spune lucrul acesta. Probatoriul în cazul transferului lui Sînmărtean nu a dovedit că sumele s-au dobândit prin evaziune fiscală şi spălare de bani. I s-a dat un spor de pedeapsă ca să nu ia cu suspendare. S-a dat pe vechiul Cod Penal pe înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, care în codul nou nu mai există”, a mai spus Anghelescu.


×
Subiecte în articol: Gica Popescu