x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dovezi - Credinta vine din auz, nu din vedere

Dovezi - Credinta vine din auz, nu din vedere

de Daniela Cârlea Şontică    |    30 Apr 2006   •   00:00
Dovezi - Credinta vine din auz, nu din vedere

Credinta vine din auz si auzul prin cuvantul lui Dumnezeu, se spune in Sfanta Scriptura. Si tot din cartea sfanta stim ca unul dintre ucenicii Domnului, Apostolul Toma, s-a indoit la inceput de Invierea Sa.

Pentru ca nu-L vazuse inca pe Domnul inviat, Apostolul Toma a spus: "Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede". Si la opt zile de la Inviere, pe cand erau adunati toti ucenicii, inclusiv Toma, s-a aratat Iisus din nou. Si aratandu-i lui Toma palmele si coasta, l-a incredintat ca El este. Si l-a certat oarecum Domnul, spunandu-i ca a crezut numai pentru ca a vazut, si i-a fericit pe cei care n-au vazut si au crezut. Sfintii bisericii comenteaza acest fapt al necredintei de moment a lui Toma ca necesar pentru incredintarea noastra, a celor care n-am fost de fata. Toma a pipait ranile Celui rastignit si inviat, si L-a vazut mancand peste, lamurindu-se ca Domnul nu este o naluca, ci persoana vie.

ASTAZI. Parintele Cleopa spunea referitor la necredinta: "Oare cati dintre crestinii de azi nu se indoiesc in credinta in Dumnezeu? Cati nu cauta dovezi si zic: «Nu cred pana nu vad!». Cati nu cauta sa pipaie ranile si coasta Mantuitorului, cautand dovezi ale existentei lui Dumnezeu. Credinta vine din auz, iar nu din pipaire si vedere".

"Deci au zis lui ceilalti ucenici: Am vazut pe Domnul! Dar el le-a zis: Daca nu voi vedea, in mainile Lui, semnul cuielor, si daca nu voi pune degetul meu in semnul cuielor, si daca nu voi pune mana mea in coasta Lui, nu voi crede. Si dupa opt zile, ucenicii Lui erau iarasi inauntru si Toma, impreuna cu ei. Si a venit Iisus, usile fiind incuiate, si a stat in mijloc si a zis: Pace voua! Apoi a zis lui Toma: Adu degetul tau incoace si vezi mainile Mele si adu mana ta si o pune in coasta Mea si nu fi necredincios ci credincios. A raspuns Toma si I-a zis: Domnul meu si Dumnezeul meu! Iisus i-a zis: Pentru ca M-ai vazut, ai crezut. Fericiti cei ce n-au vazut si au crezut!"
Ioan 20, 24-29

×
Subiecte în articol: toma credinta