x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drept la replica

Drept la replica

29 Sep 2005   •   00:00

Punctul de vedere al SC Hungastro SA in scandalul "tichetelor de masa"

Punctul de vedere al SC Hungastro SA in scandalul "tichetelor de masa"


In urma licitatiei organizate in luna iulie 2005 de Ministerul Sanatatii pentru achizitionarea de servicii de tiparire de tichete de masa, societatea Hungastro SA (autorizata de Ministerul de Finante din anul 2000, avand contracte incheiate cu peste 3.000 de societati care solicita tichete de masa si cu aproximativ 40.000 unitati de alimentatie publica afiliate unde tichetele de masa pot fi valorificate) a fost calificata eligibila, indeplinind toate cerintele din caietul de sarcini, printre care si cele referitoare la existenta unui anumit numar de unitati de alimentatie publica (6.807 in zona 7) in care tichetele de masa sa poata fi utilizate. In baza punctajului obtinut la evaluarea ofertelor, pentru zona 7, Ministerul Sanatatii a incheiat contractul cu o alta societate emitenta (care la depunerea ofertei pentru zona 7 a declarat mai putin de 3.000 de magazine afiliate).

In urma sesizarilor primite de la spitalele din zona 7, Directiile de Sanatate Publica din aceasta zona au constatat ca angajatii se aflau in imposibilitate de a utiliza tichetele de masa in reteaua de magazine pe care societatea desemnata castigatoare a declarat pe propria raspundere ca le are, deoarece cu o parte din aceasta ori nu a avut contracte incheiate cu acele magazine, ori contractele nu mai erau in vigoare, iar in unele cazuri magazinele erau inexistente.

Ca urmare a nerespectarii ofertei depuse de catre societatea desemnata castigatoare, Ministerul Sanatatii, prin Serviciul de achizitii publice, la 31 august 2005 a decis rezilierea contractului cu societatea respectiva.

Conform legislatiei achizitiilor publice, intreaga oferta depusa este parte integranta a contractului de achizitie publica si trebuie respectata intocmai, nefiind permisa modificarea ulterioara a ofertei.

Prin urmare, Hungastro SA, urmatoarea in baza punctajului obtinut, a fost desemnata pentru a contracta cu spitalele din zona 7 tiparirea, gestionarea si distribuirea tichetelor de masa.

In baza contractelor incheiate de Hungastro SA pentru perioada septembrie - noiembrie 2005, societatea va emite lunar tichete de masa pentru un numar maxim de 21.000 de angajati din sistemul sanitar din zona 7, care pot fi utilizate in peste 6.000 de magazine, afiliate Hungastro SA.

In medie, se emit pe luna 20 de tichete de masa pentru un angajat, astfel in perioada septembrie - noiembrie 2005 Hungastro SA va emite aproximativ 1.260.000 tichete de masa (in masura in care fiecare angajat din cei aproximativ 21.000 va fi lucrat in perioada respectiva numarul integral de zile lucratoare dintr-o anumita luna), la o valoare nominala de 70.000 lei pentru un tichet.

Astfel, valoarea nominala totala a tichetelor de masa ce urmeaza sa fie emise de Hungastro SA in baza contractului atribuit de Ministerul Sanatatii este de maximum 88,2 miliarde lei. Aceasta suma, reprezentand valoarea nominala a tichetelor de masa, este platita integral catre unitatile de alimentatie publica la care sunt utilizate tichetele de masa (care sunt proprietatea angajatilor si nu a unitatii emitente) si nu intra nici in contul propriu sau in profitul societatii, si cu atat mai putin in contul subsemnatului. Deci, este incorecta si neadevarata afirmatia aparuta in articolele mentionate, ca in conturile Hungastro SA a fost "bagata" suma de 200 miliarde sau chiar 88 miliarde lei. Subliniez inca o data ca suma de 88 miliarde de lei reprezinta valoarea nominala a tichetelor de masa si nu ii apartine societatii Hungastro SA.

In conturile si in contabilitatea proprie a societatii Hungastro SA vor intra, in cazul optim al emiterii tuturor celor 20 de tichete de masa pentru toti cei 21.000 de angajati, pe perioada contractata septembrie - noiembrie 2005, mai putin de 215 milioane lei, din care trebuie acoperite cheltuielile ce reprezinta costul imprimatului securizat, cel al tiparirii, distribuirii si gestionarii tichetelor, acest cost situandu-se la nivelul mediu intre cele percepute de ceilalti emitenti, contractanti ai Ministerului Sanatatii.

In vederea clarificarii acuzatiilor nefondate ce mi s-au adus si pentru o corecta informare a opiniei publice, consider important a se aduce la cunostinta publicului cele precizate, precum si faptul ca, printre alte sponsorizari, pana la 31 august 2005, Hungastro SA, prin contractele de sponsorizare incheiate cu unitatile din sistemul sanitar, a sponsorizat, din veniturile proprii, sistemul sanitar cu peste 700 milioane lei.
Cu stima,
Verest"y Attila
Actionar SC Hungastro SA
×
Subiecte în articol: observator masa zonă hungastro