x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Drum ilegal în Deltă

Drum ilegal în Deltă

de Alexandru Nastase    |    10 Mar 2008   •   00:00
Drum ilegal în Deltă

SCANDALOS ● Fără autorizaţie în Rezervaţia Biosferei
La Grindu Lupilor, zonă strict protejată din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, se construieşte, ilegal şi cu complicitatea autorităţilor, un drum. Deşi legea nu dă voie, în zonă au intrat utilajele grele. Garda de Mediu a intervenit cu întârziere pentru stoparea lucrărilor.


SCANDALOS ● Fără autorizaţie în Rezervaţia Biosferei
La Grindu Lupilor, zonă strict protejată din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, se construieşte, ilegal şi cu complicitatea autorităţilor, un drum. Deşi legea nu dă voie, în zonă au intrat utilajele grele. Garda de Mediu a intervenit cu întârziere pentru stoparea lucrărilor.


Zona de sud a Rezervaţiei Biosferei Deltei Dunării. Judeţul Constanţa, comuna Mihai Viteazu, sat Sinoe. La câţiva kilometri distanţă se află zona strict protejată Grindu Lupilor, una dintre cele mai valoroase din RBDD. Legea nu dă voie aici să faci mare lucru. Poţi pescui, poţi recolta stuf, te poţi plimba şi... cam atât. Fără motoare, fără activităţi economice. Peisajul este natural sută la sută. Drumurile sunt de pământ, natura se dezvoltă în voie, fără să fie transformată sau deranjată de oameni. Ceva mai încolo, o salbă de lacuri întregesc frumuseţea peisajului.


INTERESE IMOBILIARE. Locul nu putea scăpa intereselor. Mai ales celor ale liberalilor din Tulcea şi Constanţa. Din 2005 încoace, aceştia au pus ochii pe acest teritoriu şi par a nu se lăsa până nu îl vor transforma în cartier de vile sau staţiune turistică. Se spune că la nivel verbal, terenurile sunt deja împărţite, fiecare din mai-marii zilei având deja parcela sa pe malul lacu-lui, chiar în zona strict protejată Grindu Lupilor. Prima mişcare: în urmă cu doi ani, primarul liberal Gheorghe Grameni s-a apucat să intabuleze terenul. Beneficiind de complicitatea Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (autoritatea îndreptăţită să apere terenul), primarului i-a reuşit operaţiunea. ARBDD s-a adresat târziu instanţei şi fără să aibă calitate procesuală, astfel încât judecătorii au decis până acum în favoarea primarului.


PIATRĂ ŞI UTILAJE. Ultima lovitură a fost dată în urmă cu două săptămâni. Drumul de pământ care duce în zona strict protejată Grindu Lupilor a început să fie amenajat. Utilaje de mare tonaj (de câte 40 de tone) aparţinând unei firme din Constanţa au umplut zona. A fost adus şi un buldozer care să lăţească drumul original, iar aproximativ 20 de muncitori au început amenajarea drumului prin tasarea pietrişului. Totul fără nici o autorizaţie, în beneficiul Primăriei şi Consiliului local Mihai Viteazu. Comuna nu are drumuri bune nici măcar printre case, însă edilii s-au gândit să investească într-un drum situat în afara localităţii şi care duce până în zona strict protejată. Garda de Mediu a Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a intervenit cu mare întârziere şi, constatând că lucrarea se desfăşoară fără documente legale, a dispus stoparea construcţiei. Muncitorii continuă să lucreze nestingheriţi, iar când comisarii Gărzii îşi mai fac drum în zonă, mută imediat utilajele la o cherhana din apropiere. Potrivit comisarilor, Garda de Mediu va decide în cursul zilei de azi sancţiunea pe care o va aplica în zonă.


Penal

Construcţia ilegală a drumului spre zona strict protejată Grindu Lupilor este doar una din probleme iscate în mandatul de guvernator al Deltei Dunării al liberalului Paul Cononov. Numit politic în primăvara lui 2005, deşi venea de la o firmă de gunoaie cu datorii la stat, Cononov s-a făcut imediat remarcat prin gafele sale şi prin neprofesionalism. Foarte curând după aceea au început să apară şi suspiciunile legate de acte ilegale comise de acesta în favoarea liberalilor din Tulcea şi Constanţa. Fie că a fost vorba despre peştele din Deltă, despre resursa stuficolă sau despre terenurile Rezervaţiei, Cononov a fost acuzat că "mânăreşte" lucrurile în favoarea liberalilor. Un recent control al Curţii de Conturi a scos la iveală o parte din ilegalităţi, arătând că în mandatul lui Cononov la ARBDD s-a încălcat în mod grosolan legea. Între altele, Cononov a dat fără documente justificate sute de mii de euro din bani publici şi va trebui să refacă toată contabilitatea instituţiei începând cu 2005. Ca de obicei, cel poreclit guvernatorul-gunoier nu a putut fi contactat pentru a da explicaţii în legătură cu drumul spre Grindu Lupilor.



×
Subiecte în articol: verde! zonă grindu lupilor