x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dumitru Costin: Urmează un război faţă de beneficiarii proiectelor UE

Dumitru Costin: Urmează un război faţă de beneficiarii proiectelor UE

de Mediafax    |    29 Feb 2012   •   11:57
Dumitru Costin: Urmează un război faţă de beneficiarii proiectelor UE

Mesajele privind proiectele europene transmise de politicieni in ultimele zile anunta un razboi total fata de beneficiari, transmitandu-le acestora sa se adune intr-o asociatie a beneficiarilor de proiecte, a declarat presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Liderul BNS a criticat mesajele transmise in ultimele zile de ministri privind fondurile europene, atragand atentia ca acestia se pregatesc sa gaseasca un tap ispasitor pentru esecul absorbtiei fondurilor europene.

"Sunt de 23 de ani in viata publica, am invatat sa citesc printre randuri si asta imi da avantajul sa inteleg cu cateva fractiuni de secunda inainte ce se ascunde printre vorbe mestesugite. (...) Ceea ce o sa urmeze in Romania in perioada imediat urmatoare pentru ca suntem incapabili sa punem la punct sisteme, proceduri, norme, pentru ca ne place sa traim intr-un sistem cu reguli imperfecte, este un razboi total fata de beneficiari, care vor fi scosi in piata publica si aratati cu degetul. Finalitatea va fi ca vom pierde multi bani, dar cineva trebuie scos tap ispasitor. E momentul sa ne constituim intr-o asociatie a beneficiarilor de proiecte", a mai spus Dumitru Costin.

Presedintele BNS le-a transmis beneficiarilor ca le poate pune la dispozitie tot ce au nevoie pentru ca o astfel de asociatie sa poata functiona.

"Cred ca este momentul ca beneficiarii de proiecte sa-si dea mana si sa comunice coerent", a mai spus Costin.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, azi, ca a cerut Ministerului Muncii si autoritatilor pentru POSDRU si pentru POSDCA aplicarea unor reguli mult mai severe atat privind eligibilitatea, cat si orientarea calitativa a cheltuielilor din aceste programe.

De altfel, el a spus ca este deja in curs un proces de reanalizare a modului de functionare a fondurilor structurale.

Orban a adaugat ca exista prioritati clare la nivel national si a facut apel pentru finantarea proiectelor care sunt prioritare.

Leonard Orban a adaugat ca daca autoritatile romane nu iau masurile din timp, daca nu pregatesc inclusiv cadrul institutional, vor avea "in 2017-2018 aceleasi probleme si dileme fara raspunsuri".

Ministerul Afacerilor Europene a primit, la inceputul saptamanii trecute, scrisoarea oficiala a Comisiei Europene prin care este anuntata intreruperea termenului de plata pentru cererile aferente Programului Operational Dezvoltarea Resurselor Umane.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu, a precizat ca, intre 29 februarie-2 martie, o delegatie CE va analiza situatia si motivul pentru care recomandarile initiale nu au fost implementate. Rezultatul analizei va fi transmis la Bruxelles, iar Guvernul spera ca situatia sa fie remediata pana la sfarsitul lunii martie.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, ca scrisoarea de la CE privind intreruperea platilor in cadrul POSDRU se referea la o cerere de rambursare de 20 de milioane de euro, insa pana la reluarea platilor nicio cerere nu va mai fi transmisa Comisiei.

×