x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Duşa: Când intri într-o casă ţărănească, îţi aminteşti că valorile folclorului românesc sunt deosebite

Duşa: Când intri într-o casă ţărănească, îţi aminteşti că valorile folclorului românesc sunt deosebite

de Agerpres    |    19 Iul 2014   •   21:35
Duşa: Când intri într-o casă ţărănească, îţi aminteşti că valorile folclorului românesc sunt deosebite

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a declarat sâmbătă, la Răstoliţa, după ce a vizitat casele alegorice amenajate cu ocazia celei de-a X-a ediţii a Festivalului Văii Mureşului, că românii şi maghiarii au ştiut întotdeauna să-şi pună în valoare moştenirea culturală şi că atunci când vizitează o casă tradiţională îşi aminteşte că valorile folclorului românesc sunt deosebite.

"Îmi face plăcere să mă aflu la Festivalul Văii Mureşului, ştiţi că eu sunt localnic şi mă bucur că am reuşit să ajung, deşi am avut activităţi destul de complicate în ultimele zile (...) Este a zecea ediţie, dacă nu mă înşel, şi practic la început a fost greu, dar de la an la an este tot mai bine organizat festivalul şi aş dori să le urez celor care sunt prezenţi în aceste zile la festival, să le urez să petreacă frumos şi sper că ceea ce au făcut primarii pentru acest festival să fie în beneficiul şi interesul celor de pe Valea Mureşului. Sigur, când intri într-o casă ţărănească şi vezi exponatele din aceste case, te reîntorci la obârşie şi-ţi aduci aminte că valorile folclorului românesc sunt deosebite şi că românii, dar şi maghiarii de pe aceste meleaguri au fost întotdeauna oameni care au ştiut să-şi pună în valoare ceea ce au învăţat de la moşi-strămoşi", a arătat Mircea Duşa.

Ministrul a arătat că este extrem de bucuros să participe la Festivalul Văii Mureşului şi a remarcat faptul că fiecare dintre casele comunităţilor de pe Valea Mureşului Superior se remarcă prin elemente folclorice specifice, tot mai bogate an de an.

"Dar mă bucur că sunt alături de românii şi de maghiarii de pe Valea Mureşului, de la Topliţa până la Reghin, şi mă bucur că an de an primarii şi organizatorii fac eforturi ca fiecare casă a fiecărei localităţi să arate foarte bine şi se îmbogăţesc în fiecare an cu elemente ale folclorului românesc din această zonă, dar şi cu elemente ale etniei conlocuitoare, mai ales a maghiarilor, dar şi ale altor etnii care convieţuiesc în bună pe aici, pe Valea Mureşului", a arătat Mircea Duşa.

Ministrul Apărării Naţionale a fost însoţit în vizitarea caselor alegorice de către subprefectul judeţului Mureş, Liviu Vasile Oprea, de liderul PSD Mureş, deputatul Vasile Gliga, precum şi de primarii localităţilor din zonă, având program paralel cu cel al liderului PNL, Klaus Iohannis, care s-a aflat la festival alături de preşedintele CJ Mureş, Ciprian Dobre, liderul PNL Mureş.

Întrebat cum comentează faptul că gazda evenimentului, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, nu l-a salutat, Mircea Duşa a spus că el a venit să participe la festival, nu să îşi facă campanie electorală. "Probabil că unii vor să facă campanie electorală. Dar eu cred că este un festival, un festival al cetăţenilor de pe această vale şi eu am venit de fapt să mă simt bine cu cetăţenii şi cu românii şi cu maghiarii de pe Valea Mureşului şi nu să fac campanie electorală", a spus Mircea Duşa.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, şi liderul PNL, Klaus Iohannis, s-au întâlnit doar pe scenă, la festivitatea de deschidere a celei de-a X-a ediţii a Festivalului Văii Mureşului.

Manifestarea este organizată de Consiliul Judeţean Mureş, Instituţia Prefectului - Judeţul Mureş şi de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară "Valea Mureşului". 

×
Subiecte în articol: mircea dusa