Fostul presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, spune intr-un articol scris pentru ziarul britanic The Guardian ca a venit timpul ca factorii de decizie din Europa sa aiba ca prioritate problema locuintelor, astfel incat fiecare cetatean sa aiba oportunitatea de a avea casa lui, la un pret decent.
"In Romania, aproximativ 40% din locuintele urbane construite pe vremea regimului comunist sunt de proasta calitate, facute din materiale prefabricate, cu utilitati si infrastructura invechita. Locuintele din mediul rural arata si mai rau. Desi multe case noi s-au construit in mediul rural, 40% dintre cetateni nu au o baie personala", scrie Emil Constantinescu, adaugand ca problema locuintelor este resimtita si in Europa Occidentala.
"Nici Europa Occidentala nu este ferita de problema locuintelor, iar acum observam cum generatiile noi se zbat in multe locuri sa aiba acces la o locuinta cu un pret decent. In timp ce industria imobiliara continua sa simta efectele negative ale crizei economice si financiare, europenii se confrunta cu micsorarea veniturilor, cresterea preturilor si pierderea beneficiilor si a subventiilor. In Romania ne confruntam cu probleme suplimentare, precum deteriorarea locuintelor, lipsa de capital propriu, inundatii frecvente si alte dezastre naturale, costuri crescute la energie si lipsa unei schimbari a sistemului social", scrie Constantinescu.
"Peste tot in Europa, problema locuintelor este in prim planul agendei politice. In Marea Britanie, expertii se intreaba daca statul ar trebui sa incurajeze cumpararea de locuinte sau sa subventioneze chiriile. Eu cred ca este timpul ca factorii de decizie din Europa sa se intalneasca si sa stabileasca o strategie pentru a asigura locuinte decente pentru toata lumea. Cooperarea in Europa Centrala si de Est in probleme de securitate si politica externa a dus la schimbari insemnate si a grabit integrarea in Uniunea Europeana si NATO. De ce nu s-ar putea face la fel si in problema locuintelor?", se mai intreaba Constantinescu.