x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eutanasierea câinilor, o afacere

Eutanasierea câinilor, o afacere

de Aniela Nine    |    05 Apr 2011   •   09:57
Eutanasierea câinilor, o afacere
Sursa foto: Bogdan Chesaru/Jurnalul National

159786-.jpg

Deputaţii din comisia de admi­nistraţie au dat ieri un raport favo­rabil controversatei legi a gestionării câinilor fără stăpân, 16 aleşi ai puterii plus trei deputaţi ai PSD votând pentru eutanasierea câinilor nerevendicaţi în termen de o lună. În schimb, patru deputaţi PNL şi un deputat PSD au votat împotrivă, iar un alt deputat PNL s-a abţinut.

Decizia luată de comisia de administraţie, dacă va trece şi de votul Camerei, va face să înflorească o superafacere pentru autorităţile locale şi firmele de hingheri care vor primi bani buni pentru livrarea de carne de câine către Protan, firma care incinerează animalele moarte, dezvăluie motivele din spatele acestei legi deputaţii care au votat împotrivă. Punctul de pornire al acestei afaceri îşi are baza într-un articol al legii, care lasă la mâna autorităţilor locale decizia de viaţă sau moarte pentru câinii nerevendicaţi. „Dacă în termen de 30 de zile câinii ţinuţi în adăposturi nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi eutanasiaţi sau păstraţi în adăposturi conform hotărârii consiliilor locale, respectiv CGMB”, prevede un articol.

„E vorba despre un business curat”, acuză deputatul PSD Carmen Moldovan, singura din PSD care a votat împotriva legii. Moldovan a declarat pentru Jurnalul Naţional că primarii din colegiul său i-au explicat că primăriile nu îşi permit să piardă fonduri şi timp cu sterilizarea şi aşteptarea timp de 30 de zile pentru revendicarea câinilor. „Apoi, veterinarul chemat «va face cum spunem noi» când va decide câţi câini sunt bolnavi incurabil sau agresivi şi trebuie eutanasiaţi”, a relatat deputatul concluziile discuţiilor avute cu aleşii locali. Astfel, afacerea cu euta­nasierea, acuză Carmen Moldovan, se va dovedi a fi una foarte bănoasă, mai ales că raportările privind kilogramele unui câine livrat Protan sunt „umflate”. Iar banii obţinuţi vor veni să umfle puşculiţa autorităţilor locale şi, mai apoi, pe cele ale firmelor de ecarisaj şi ale celor care au efectuat eutanasierea.

„Dacă un adăpost are 100 de locuri, şi toate sunt ocupate, iar de pe străzi mai sunt aduşi alţi şi alţi câini, unde vor mai fi cazaţi? Şi atunci, care va fi decizia autorităţilor locale când nu vor avea locuri în adăposturi? Mi se pare că legea chiar încurajează eutanasierea, nu doar o permite”, acuză şi liberalul Cornel Pieptea, care s-a abţinut la vot.

×