x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Evenimente culinare în luna februarie

Evenimente culinare în luna februarie

de Carmen Dragan    |    24 Ian 2010   •   00:00

Criza şi-a pus amprenta şi în lumea gastronomică. Ne-o dovedeşte numărul mic al evenimentelor culinare din luna februarie. Dar chiar şi în aceste condiţii, gurmanzii români vor şti să se bucure la maximum de fiecare sărbătoare.


EVENIMENTE... CU TRADIŢIE

Ca în fiecare an, ANTEC Covasna, în colaborare cu Primăria Comunei Turia şi Consiliul Judeţean Covasna, organizează festivalul Pomana Porcului, la care vor participa echipe din România şi Ungaria. Conform regulamentului de concurs, fiecare echipă formată din bucătari amtori va tranşa şi pregăti câte un porc, după reţete specifice zonelor din care provin. Juriul, format din specialişti, va gusta şi va aprecia preparatele ţinând cont de aspect, gust şi originaltate.

Înainte de intrarea în Postul Paştelui (6 -7 februarie), la Prejmer vin gurmanzi din mai toate colţurile României. Aici are loc ineditul Festival al clătitelor, ce presupune concursuri culinare (o sumedenie de reţete inventate pe loc, reţete ce au la bază clătitele), parada clătitelor (tineri costumaţi în fel şi chip colindă satul în căruţe, pregătind clătite şi servindu-i pe cei care le ies în cale), bal mascat, dansuri populare specifice comunităţii săseşti.


TÂRGURI ŞI EXPOZIŢII

Din 16 ianuarie s-au reluat întâlnirile de la Târgul Ţăranului la ARK - Bursa Mărfurilor. Deci şi în luna februarie, în fiecare sâmbătă şi duminică, între orele 9:00-17:00, (dacă gerul nu îi va goni pe producători acasă), bucureştenii sunt aşteptaţi la târg pentru a cumpăra produse tradiţionale din diverse zone ale ţării. Nu vor lipsi brânzeturile româneşti, magiunurile, fructele şi legumele, precum şi diverse sortimente de ţuică şi vin. Târgul este organizat de Asociaţia Grupului de Iniţiativă Radu Anton Roman şi Convivium Slow Food Valahia Gusturilor.

La ITC Braşov, în zilele de 12- 15 februarie se va organiza un târg de echipamente şi dotări profesionale pentru hoteluri, restaurante şi firme de catering, marca HoReCa de Braşov.

Cei care doresc să servească mâncarea în vase mai deosebite, în perioada 3 februarie-15 februarie ar trebui să viziteze Expoziţia de Artă plastică şi ceramică din Oradea, în sala Festivă de pe strada Teiului, nr. 26. De aici îşi vor putea cumpăra farfurii unicat. Invitaţii acestui eveniment sunt Jakobovits Marta şi Miklos, artişti plastici orădeni şi Raluca Buzea, ceramistă din Cluj-Napoca.


JOIA GURMANZILOR

La 18 februarie, revista Gastromedia pregăteşte cea de-a doua ediţie a acţiunii Joia gurmanzilor, o campanie de promovare a alimentaţiei sănătoase în rândul consumatorilor restaurantelor. Campania se adresează atât restaurantelor, care pot să atragă clienţi, cât şi consumatorilor, care pot mânca, timp de o zi, mâncăruri la jumătate de preţ.

Scopul acestei acţiuni este acela de a-i convinge pe români să iasă la restaurant, chiar şi pe timp de criză. Campania încearcă să promoveze valorile turismului şi ale gastronomiei româneşti prin creşterea apetitului clienţilor pentru serviciile şi produsele oferite de HoReCa. Ziua de joi a fost aleasă pentru că se află între miercuri şi vineri, două zile de post. Înscrierea restaurantelor care vor să participe la această campanie încă nu s-a încheiat, dar în curând vom putea afla unde putem să mâncăm la jumătate de preţ pe situl www.gastromedia.ro. Din experienţa de anul trecut, când campania s-a desfăşurat la nivel local, în Odorheiu Secuiesc, se recomandă ca pofticioşii să îşi rezerve locurile la restaurantele participante din timp, pentru a putea beneficia de avantajele promoţiei şi belşugul bunătăţilor pregătite de bucătari.


GASTRONOMIE PE PÂRTIE

În perioada 22 ianuarie-14 februarie nu trebuie evitată nici Pârtia Dealu Negru, din Vatra Dornei, unde se desfăşoară Serbările Zăpezii. Pe ritmurile melodiilor lui Keo, Fly Project, Puya, dar şi ale Rapsozilor Botoşanilor, Ansamblului Brăduleţul sau Ansamblului Balada, sucevenii şi toţi cei prezenţi savurează bucate tradiţionale specifice zonei.

×
Subiecte în articol: observator