x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Facultatea de Ştiinţe Sociale a fost “îngropată”

Facultatea de Ştiinţe Sociale a fost “îngropată”

de Petru Zoltan    |    14 Iul 2013   •   17:58
Facultatea de Ştiinţe Sociale a fost “îngropată”
Corpul de Control al Ministerului Educaţiei verifică modul prin care a fost desfiinţată facultatea din Craiova

Facultatea de Ştiinţe Sociale din cadrul Universităţii din Craiova a fost pusă pe butuci. Rectorul Dan Claudiu Dănişor a decis să transfere programele de studii de la Ştiinţe Sociale către alte facultăţi după bunul său plac, ceea ce i-a făcut atât pe studenţi, cât şi pe profesori să protesteze împotriva sa şi a Senatului Universităţii. Mai mult, specializările Filosofie, Sociologie, Asistenţă Socială şi Ştiinţe Politice au trecut în subordinea Facultăţii de Drept, acolo unde Dănişor fusese decan. Această mutare le-a dat de gândit profesorilor, care cred că rectorul Dănişor ar vrea să-şi facă propria universitate. “Peste trei ani, aceasta se va desprinde de Universitatea din Craiova şi va lua naştere Universitatea de Drept şi Ştiinţe Sociale. Aşa s-a întâmplat şi cu Universitatea de Farmacie”.

Într-un memoriu adresat ministrului Educaţiei, Remus Pricopie, profesorii susţin că argumentele folosite pentru desfiinţare facultăţii nu sunt valide, iar procedurile folosite nu sunt conforme cu Legea Educaţiei şi cu Carta Universităţii. Potrivit unor surse din cadrul ministerului, Remus Pricopie şi-a trimis corpul de control la Craiova pentru a verifica modul prin care rectorul Dănişor a pus pe butuci Facultatea de Ştiinţe Sociale. Totodată, vor fi luate la puricat şi investiţiile făcute în noul sediu al Facultăţii de Drept, în care s-au pompat aproape 15 milioane euro, o mare parte din bani fiind alocaţi de Uniunea Europeană. Numai dotările şi mobilierul au costat în jur de 800.000 euro.

1 aprilie

Pe holurile universităţii se vorbea pe la colţuri despre desfiinţarea Facultăţii de Ştiinţe Sociale. Toţi credeau că rectorul Dănişor e pus pe farse. Numai că a fost o zi cu ghinion pentru învăţământul craiovean. Unul dintre profesori, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a povestit cum a fost distrusă o facultate cu 1.400 de studenţi: “Pe 1 aprilie, la şedinţa de Senat, cu 1 minut înainte de terminarea acesteia, rectorul a propus desfiinţarea facultăţii. A forţat senatorii să voteze. A fost o mârşăvie din partea lui. E o mizerie de nedescris ceea ce se întâmplă acum la Craiova”. Alţi membri ai senatului au declarat că desfiinţarea facultăţii nu se afla pe ordinea de zi a Şedinţei Senatului Universităţii şi nici restructurarea sau desfiinţarea vreunei specializări. “Consiliul de administraţie nu a emis către Senat nici un act prin care să se propună restrucurarea sau desfiinţarea unor specializări, întrucât la ultima şedinţă nu a fost făcută nici o referire la acest aspect.” De atunci profesorii protestatari se tem că vor rămâne fără locuri de muncă.

Proiect controversat

Afacerile în care a fost implicată Universitatea din Craiova au fost mereu în atenţia opiniei publice datorită sumelor colosale care se învârt în jurul acesteia. Numai pentru construirea noului sediu al Facultăţii de Drept s-au cheltuit în jur de 15 milioane euro, bani proveniţi de la UE. Managerul proiectului şi responsabilul cu cheltuirea banilor a fost rectorul Dănişor. Potrivit unor surse, rectorul trebuie să justifice cheltuielile neeligibile în valoare de câteva milioane de lei efectuate în cadrul acestui proiect.  

Rectorul Universităţii din Craiova, Dan Claudiu Dănişor, este acuzat de profesori că a distrus Facultatea de Ştiinţe Sociale

×