x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ministrul Mediului, despre gropile de gunoi: Există riscul ca România să sufere sancțiuni pecuniare

Ministrul Mediului, despre gropile de gunoi: Există riscul ca România să sufere sancțiuni pecuniare

de Redacția Jurnalul    |    30 Iun 2023   •   19:15
Ministrul Mediului, despre gropile de gunoi: Există riscul ca România să sufere sancțiuni pecuniare

„Se pare că va costa mai puțin statul român exproprierea depozitelor de deșeuri și ecologizarea lor, decât plata penalităților și a amenzilor stabilite de Curtea Europeană de Justiție”, spune, vineri, ministrul mediului, mircea Fechet. El afirmă că strategia adoptată în trecut nu a fost eficientă.

„Cazul C 301, o cauză celebră deja, în care statul român a fost condamnat și în legătură cu care are o nouă procedură în fața Curții Europene de Justiție, pentru nepunerea în executare a dispozițiilor hotărârii inițiale, calendarul estimat este 31 debembrie 2023. În legătură cu aceatsă cauză este o preocupare principală a mea, unde există riscul ca România să sufere sancțiuni pecuniare. Au fost diferite estimări ale specialiștilor, fie 60 de milioane de euro, alte estimări și mai mari, ele se vor reveni la niște penalități zilnice care vor curge de la data punerii în întârziere inițială și până la data închiderii acelor depozite neconforme de deșeuri industriale cu precădere, unele periculoase, unele nepericuloase”, afirmă Mircea Fechet.

Ministrul mediului arată că toate depozitele de deșeuri municipale au fost închise, parte din depozitele industriale au fost închise sau sunt în procedură de închidere, fie cu bani de la ministerul mediului de la AFM, fie de către titluarii acestor depozite.

„Ieri am avut la minister o întâlnire legat de un astfel de depozit din Teleorman, există această îngrijorare la nivelul Ministerului Mediului că vom rata ținta de 31 decembrie, având în vedere situația concretă în care se află acele depozite.
Curtea Europeană de Justiție oricum nu va aștepta termenul de 31 decembrie, este posibil să aibă o decizie dată mai repede de atât, asta nu ne oprește să nu irosim nicio zi. Voi veni în Guvern cu un nou memo care să explice situația și care sunt riscurile și probabil că va trebui să redefinim strategia pe care am propus să o aplicăm în urmă cu câțiva ani și care se pare că nu a fost eficientă. Se discutăm despre preluarea unei societăți comerciale în portofoliul ministerului Mediului care să participe efectiv la ecologizarea acestor depozite. Se pare că va costa mai puțin statul român exproprierea acestor depozite și ecologizarea lor decât plata penalităților și a amenzilor stabilite de Curtea Europeană de Justiție urmate de închiderea în anumite situații în care unele companii sunt în faliment”, încheie Fechet.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: fechet deşeuri sancțiuni pecuniare